La Generalitat ha posat aquest divendres a disposició de l'Estat la presència dels Mossos d'Esquadra als controls de seguretat. La proposta ha arribat després que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, anunciés que l'Estat intensificarà la presència de la Guàrdia Civil als controls de seguretat de l'aeroport del Prat per contrarestar la vaga indefinida convocada pels treballadors d'Eulen a partir d'aquest dilluns. 

Representants del Govern espanyol i la Generalitat s'han reunit aquest divendres per abordar la situació als controls de seguretat de l'aeroport de Barcelona, que dilluns vinent s'enfrontarà a una vaga indefinida. En aquesta reunió, el conseller de l'Interior, Joaquim Forn, ha posat a disposició del Govern espanyol la presència dels Mossos d'Esquadra als controls de seguretat, una oferta que ha estat rebutjada per raons de competències. 

"Agraïm la tasca dels Mossos d'Esquadra i el compromís de disposar dels efectius necessaris. Tot i això, nosaltres ens ocuparem, com ens correspon, de la part que fa referència al pas per filtres de seguretat", ha assegurat De la Serna. Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assegurat que la Generalitat reforçarà "la presència dels Mossos allà on té competències", la zona externa de l'aeroport, i ha mantingut l'oferiment al Ministeri "per les actuacions que facin falta".

48 hores per acceptar l'oferta de la Generalitat 

En referència a l'opció de recórrer a l'arbitratge obligatori per resoldre el conflicte, Rull ha donat 48 hores al comitè de vaga per celebrar una nova assemblea i sotmetre a votació si s'accepta o no la proposta de la Generalitat. "La Generalitat ja ha fet un requeriment perquè es torni a reunir l'assemblea per votar la proposta de mediació. Si no s'accepta, s'obrirà la porta a anar al laude arbitral obligatori", ha assegurat el conseller.

L'assemblea dels treballadors d'Eulen es va celebrar aquest dijous. Lluny de sotmetre a votació la proposta de la Generalitat, es van valorar diverses alternatives que en cap moment havien estat sobre la taula de negociació. És per això que tant el Govern espanyol com la Generalitat han insistit en què es convoqui una nova assemblea per votar si s'accepta o no la proposta resultat de la mediació.

En cas que finalment no s'accepti, "s'obrirà la porta a un laude d'arbitratge". La Generalitat considera que aquesta competència recau sobre l'Estat, en tant que també en depèn la gestió de l'aeroport. De la Serna ha assegurat que cal estudiar on resideixen les competències però que, si són de l'Estat, en cap cas "suposarà una trava" iniciar aquest procediment. 

Més informació als passatgers

En aquesta mateixa reunió, la Generalitat ha traslladat al Govern espanyol la necessitat de reforçar els mecanismes d'informació, una petició que ha estat ben rebuda pel ministre. "Seguirem reforçant les tasques de comunicació per part d'Aena per evitar aglomeracions", ha respost De la Serna.