Els costos de l'assumpció per part d'Adif i la seva homòloga francesa SNCF Réseau del tram de l'AVE entre Figueres i Perpinyà, després de la fallida de l'empresa encarregada de la seva explotació, TP Ferro (ACS i Eiffage), ascendirà a 11,7 milions d'euros per a Espanya i França.

Els dos països van signar el passat 19 de desembre a París el conveni per a l'explotació i manteniment d'aquest tram de l'AVE que tindrà una durada de quatre anys i podrà ser prorrogat per un període de dos més.

Segons el conveni, que publica aquest dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), Espanya i França assumiran al 50% (5,85 milions d'euros cadascun) el citat import, que es refereix al cost operatiu de gestió del tram durant els pròxims 4 anys.

Sobre una possible indemnització que demanen les dues empreses, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha assegurat aquesta setmana que no està previst cap pagament per incompliment del contracte per part del concessionari.

Precisament, amb aquest argument, el passat 16 de desembre, Espanya i França van notificar a TP Ferro la resolució del contracte de concessió d'aquest tram de 44 quilòmetres, que inclou el túnel del Portús, efectiva a partir de la mitjanit del dia 20 del mateix mes.

Línia Figueres-Perpinyà

La gestió de la connexió passa així a mans de l'empresa Línia Figueres-Perpinyà, societat participada al 50% pels administradors d'infraestructures ferroviàries d'Espanya i França, Adif i Sncf Réseau, i amb seu a Madrid. El conveni contempla, també, la cessió de la plantilla de TP Ferro, composta per 88 treballadors, en les condicions previstes per la legislació aplicable.

El 2004, Espanya i França van signar amb TP Ferro Concessionària un contracte de concessió per a l'elaboració del projecte, la construcció, l'explotació i el manteniment de la nova línia, la posada en servei de la qual es va produir el 17 de gener del 2013.

Com a conseqüència de les dificultats trobades en l'explotació de la concessió, el Jutjat mercantil de Girona va dictar al setembre l'acte de declaració del concurs voluntari de creditors de TP Ferro i, posteriorment, l'obertura de la fase de la seva liquidació.