Primer va ser amb el Regne Unit, per la soca de coronavirus d’aquell país. Ara aquesta llista s’amplia. En el Consell de Ministres d’aquest dimarts, el govern espanyol ha aprovat noves restriccions per als vols que connectin Espanya amb el Brasil i Sud-àfrica per temor a les variants detectades en aquests territoris. La mesura s’ha acordat entre els ministeris de la Presidència, Sanitat i Transports. Entrarà en vigor des de demà i almenys durant dues setmanes. El pròxim 17 de febrer es revisarà si cal mantenir o aixecar el veto a les connexions aèries. Es limiten però no es prohibeixen totalment, com ja va fer Espanya amb el Regne Unit.

Així, des de les nou del matí de demà només podran operar vols des del Brasil i Sud-àfrica amb destinació a Espanya només quan estiguin ocupats per ciutadans espanyols o andorrans, o per residents d’aquests dos països. De la mateixa manera, es permetrà que passatgers internacionals, que es dirigeixin fora de l’espai Schengen, puguin fer escala a l’Estat espanyol. Aquesta escala ha de ser inferior a les 24 hores i no es podrà abandonar la zona de trànsit de l’aeroport.

Els vols des del Regne Unit estan restringits des del passat 22 de desembre. En aquests moments, Sud-àfrica no té vols directes a Espanya. En el cas del Brasil, sí que n’hi ha, però seguint el protocol sanitari vigent es demana als viatgers una prova PCR realitzada en les 72 hores prèvies a l’arribada a l’Estat espanyol.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu María Jesús Montero ha defensat l'"acció decidida" del govern espanyol "per a protegir la salut" dels espanyols. Ha assenyalat que han adoptat la decisió "en absoluta sintonia" amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut i de l'àmbit de coordinació de la Unió Europea.

Altres països europeus ja han adoptat mesures en aquest sentit durant el passat cap de setmana. És el cas d’Alemanya, que prohibeix des de dissabte l’entrada de ciutadans del Regne Unit, Sud-àfrica, el Brasil, Portugal i Irlanda. Des del diumenge, França prohibeix amb caràcter general els viatges entre França i qualsevol país que no formi part de l’espai econòmic europeu. Itàlia prohibeix des d’avui que aterrin vols del Brasil o qualsevol ciutadà que hagi estat en aquest país durant les últimes dues setmanes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat