La federació d'associacions per la llengua Escola Valenciana ha mostrat aquest dimarts el seu suport a l'IES Violant de Casalduch de Benicàssim (Plana Alta), que ha estat acusat d'adoctrinament per part del PP, Ciutadans i Vox per mostrar un mapa "que inclou, dintre d'un territori inexistent dels Països Catalans, la Comunitat Valenciana". A través d'un comunicat, el president de l'entitat, Vicent Moreno, ha anunciat que Escola Valenciana se suma a la llista d'adhesions en suport a l'IES, lamentant que aquestes formacions tractin de "crispar i manipular la societat amb afirmacions que qüestionen la professionalitat del cos docent".

Moreno ha afegit que aquestes acusacions evidencien, però, "una ignorància total de nocions científiques com la unitat de la llengua". En aquest sentit, ha afegit: "Ara com ara, negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana, perquè tots dos casos compten amb la comunitat científica competent".

En aquesta mateixa línia, Moreno ha dit que "fa segles es va demostrar que els vaixells no cauen per l'hemisferi quan naveguen, de forma semblant, les màximes autoritats en matèria de llengua, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, l'Institut d'Estudis Catalans i la Real Academia Española han afirmat que el nostre valencià és una llengua romànica, el català, i es parla a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Franja de Ponent, Andorra, la Catalunya Nord, el Carxe i l'Alguer. Això, cap polític, per molt que li pesi, ho pot negar, perquè s'exposa a fer públic el seu desconeixement de la realitat".

L’Ajuntament demana la retirada del mapa

L'Ajuntament de Benicàssim, governat pel PP, ha sol·licitat a la Conselleria d'Educació la retirada del mapa que s'exhibeix a l'IES perquè "inclou, dintre d'un territori inexistent dels Països Catalans, la Comunitat Valenciana". Dies abans, la formació VOX denunciava l'existència del mapa i manifestava que es tracta "d'una mostra més de l'adoctrinament que existeix als centres educatius valencians". També Cs ha manifestat la seva denúncia a l'exhibició d'aquest mapa, assenyalant que es tracta d'una mostra d'adoctrinament.

Per la seva part, l'institut ha emmarcat el mapa com un material didàctic per mostrar els territoris que comparteixen llengua i cultura. En aquesta línia, el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha remarcat que Escola Valenciana dona suport als arguments exposats pel centre educatiu i ha assenyalat que "no podem permetre aquest assetjament a un centre educatiu" i ha advertit que es tracta "d'una estratègia política per intoxicar les relacions personals a l'interior de la seva comunitat educativa".

"La ignorància és un material combustible capaç de generar conflictes inventats, però la manipulació conscient d'informació científica és un enaltiment de l'odi que pot tenir conseqüències imprevisibles. La unitat de la llengua és una realitat científica irrefutable i, sense al·ludir a les més de 40 sentències judicials que així ho confirmen, aquesta realitat s'ha de viure amb total normalitat", ha dit.

La federació ha indicat que mostrant el mapa lingüístic del català, l'IES Violant de Casalduch "ha fet allò que s'espera dels mestres: ha transmès el coneixement a l'alumnat" i que ho ha fet "mostrant amb un suport gràfic la unitat de la llengua. I bé? Utilitzar mapes en classe de llengua no està censurat, no? Un mapa lingüístic és una eina pedagògica que ajuda l'alumnat a retenir millor la informació".