Els barracons per acollir mig centenar de nens de tres anys d'una nova escola pública que s'obrirà el mes de setembre vinent seran el primer equipament públic que s'instal·larà als espais que ocupava la històrica presó Model. L'anunci l'han fet avui la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i la regidora de l'Eixample, Montserrat Ballarín, que han explicat que el districte de l'Eixample i el Consorci d'Educació de Barcelona han pres aquesta decisió una vegada s'ha conegut el calendari perquè la Model sigui desallotjada completament el mes de juny, després de 112 anys de funcionament.

La nova escola, que començarà a funcionar en el curs 2017-2018 i provisionalment es diu Eixample 1, s'instal·larà provisionalment en un solar adjacent amb la Model que, fins al mandat passat, havia format part de la presó i ara està qualificat com a verd. Si bé s'ha decidit ubicar aquesta nova escola als espais que ocupava la presó i el pla director aprovat el 2009 preveu un centre educatiu per a 450 alumnes, aquesta iniciativa haurà de ser valorada i sotmesa a debat en un procés participatiu per a la revisió i actualització del Pla Director de la Model, que es durà a terme en els pròxims mesos i que determinarà que es fa en aquest àmbit.

La regidora de l'Eixample, Montserrat Ballarín, que ha explicat que l'Ajuntament es planteja obrir a la ciutadania l'equipament de la Model una vegada quedi buit al juny, ha considerat que "passar de presó a escola en només quatre mesos és una bona notícia". Ballarín ha posat en valor que després del desallotjament de la Model canviarà l'ús del sòl de penitenciari a educatiu "per poder donar resposta ràpida a les demandes dels veïns d'ubicar una nova escola". La regidora socialista ha assenyalat que en el passat no hi havia aquesta demanda "àmplia i organitzada" d'escolarització pública al districte.

La tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat que la nova escola començarà amb dues línies de P3 i anirà creixent. Ortiz ha reconegut que passaran cursos fins que pugui traslladar-se a un edifici, tant si es decideix instal·lar-la en un edifici rehabilitat com en un de nova construcció. Laia Ortiz ha remarcat "l'increment sense precedents d'escoles públiques que es produirà a Barcelona per al pròxim curs" i ha destacat la seva aposta "decidida per l'escola pública, perquè també és l'aposta decidida que estan fent les famílies".

A partir del setembre, Barcelona comptarà amb sis noves escoles, tres d'elles a l'Eixample, i un nou institut públic. 

preso model sergi alcazar
Justícia La Model tancarà al juny Gemma Liñán