Arriba el bon temps i et proposem una escapada de dos dies pel sud de Catalunya, al delta de l'Ebre. Tan si has decidit fer l'escapada en família, parella o sol, el delta de l'Ebre t'ofereix tot d'activitats i un entorn natural que permetrà desconnectar de la rutina del dia a dia. Sense fums, ni sorolls, el Parc Natural del delta és garantia de tranquilitat. 

Què visitar

El delta de l'Ebre és sinònim de naturalesa, tranquil·litat i paisatges espectaculars... Anem a explorar-lo!

Observació d'aus

Qualsevol època de l'any és bona per realitzar una de les activitats més populars al delta de l'Ebre: l'observació d'aus. Algunes d'aquestes tenen colònies estables a la zona del Delta, com seria el cas dels vistosos flamencs o els elegants martinets, també coneguts com a garsa blanca. 

Durant els mesos de primavera i principis d'estiu, els ocells més peculiars que podràs trobar al delta de l'Ebre són el territori del becllarg i el mosquiter groc gros. Aquestes dues aus utilitzen el delta com a aturada del seu període migratori d'Àfrica al nord d'Europa. 

Si ets dels que no et pots treure els prismàtics, baixa't la llista de totes les aus que hi ha per no perdre'n cap!

També hi ha alguns recorreguts recomenats pel Patronat de Turisme i la Diputació de Tarragona per gaudir de les aus que conviuen a l'Ebre en els diferents trams d'aquest.

flamencs Delta Ebre - Pixabay

Visitar la Punta del Fangar

El Parc Natural del delta de l'Ebre alberga diverses zones protegides. Una d'aquests espais és la Punta del Fangar, una península de 400 hectàrees al nord del delta on habitualment hi ponen nius les gavines. Un dels aspectes que més impacta d'aquest paratge és el seu aspecte desèrtic amb dunes que s'estén al llarg de 6km al costat del mar. 

Far del Fangar Ebre - Albert Torelló Flickr

Si les cames i el temps ho permeten, la caminada pot arribar fins el Far del Fangar. Es recomana ser cautelós i calcular que el passeig és d'unes tres hores, contant el camí entre anar i tornar, fins arribar al far.

Passeig amb caiac per l'Ebre

Per aquells a qui els agraden els esports d'aventura, un passeig amb caiac per l'Ebre és la millor opció.

Trobareu aquí diverses activitats d'aquesta mena per gaudir de l'Ebre. Ara bé, aneu amb cura no caure, l'aigua del riu és ben freda!. 

Visitar la illa de Buda

La visita de l'illa de Buda és sens dubte un espai que mereix ser visitat per la seva conservació natural. Una de les opcions per poder gaudir d'aquest fabulós entorn a Sant Jaume d'Enveja és allotjant-se a una de les cases més antigues del poble que data de 1924 i que s'ofereix com a casa de turisme rural.

Si et planteges visitar-ho has de tenir en compte que la illa de Buda és un espai natural amb l'entrada restringida i cal autorització per accedir-hi. 

Oferta gastronòmica

Un no pot passar per les Terres de l'Ebre sense fer un tast de l'especialitat gastronòmica de la zona: un bon arròs.

paella - Flickr Claudio Lobos

Recomanem gaudir d'aquest gran plaer de les terres tarragonines en el passeig de l'illa de Buda, a Sant Jaume d'Enveja, o al Poblenou del Delta.

Visites recomenades a prop del delta

Tortosa

Lo Sirgador, l'embarcació tradicional convertida ara en un vaixell lúdic, ofereix el seu servei cada dia. Aquest trajecte permet gaudir de la ciutat des d'una altra perspectiva, des del riu.

Lo Sirgador salpa cada dia i ofereix un horari ampli per garantir l'accés als visitants i a grups tancats. La sortida dura una hora i consisteix en un passeig pel riu passant per l’illa de la Chiquina. Aquest tram és un dels més bonics de la part baixa de l'Ebre.

Lo Sirgador -  Flickr

A prop del riu Ebre trobem un majestuós edifici que data del segle XIV. La catedral de Santa Maria forma part d'un ric conjunt arquitectònic tortosí. 

La catedral de Santa Maria es va començar a construir el 1347 però inclou elements artístics posteriors com és el cas de la façana barroca que es va finalitzar a mitjans del segle XVIII. També són d'estil barroc la nau central, el claustre i la capella de la Verge de la Cinta. 

Catedral Santa Maria de Tortosa - Flickr  

El castell de la Suda o de Sant Joan és l'única necròpolis islàmica a cel obert de Catalunya. Fou construït el segle X per Abderraman III i és un dels monuments amb passat àrab de la ciutat. Aquesta història es veu reflectida en el nom del castell i és que, "Suda" significa castell en àrab. Una de les característiques més curioses del castell és que un profund pou permetia extreure aigua del nivell de l'Ebre per proveir la fortalesa d'aigua.

Castell de la Suda Tortosa. Maria Rosa Ferre Flickr 

Actualment el castell està explotat com a parador nacional i els seus hostes gaudeixen d'espectaculars vistes des d'un punt alt de la ciudad i envoltats d'un entorn natural idíl·lic.

Amposta

El Museu de les Terres de l'Ebre fou inaugurat el 2011 junt amb la renovació del Museu Comarcal del Montsià. El museu reuneix una gran mostra cultural i històrica: les col·leccions d’arqueologia, etnologia, natura...

També s'utilitza amb fins educatius pels ampostins ja que col·labora amb els Serveis Educatius i Turístics de la ciutat o o el Servei d'Atenció als Museus, entre altres entitats.

Museu Terres de l'Ebre Amposta. Manel Zaera Flickr

Interior del Museu de les Terres de l'Ebre

El delta de l'Ebre té una oferta molt àmplia d'activitats per a totes les edats i garanteix una escapada per gaudir de valent de l'entorn. Un espai ideal per veure natura, però també per practicar esports d'aventura o per gaudir de les especialitats gastronòmiques locals. Si esculls el delta per passar-hi un parell de dies, no et decepcionarà!