Un error tècnic ha deixat sense internet totes les conselleries de la Generalitat durant una hora i 20 minuts aquest dimecres. Segons publica El Periódico, la incidència ha tingut lloc a les 8:30 hores i a hores d'ara ja s'ha restablert el servei d'internet. Des de la Generalitat es remarca que no ha estat un ciberatac sinó 

La Conselleria de Salut ha estat la més afectada i, en especial, els entres d'atenció primària (CAP). Si bé Salut s'ha endut la pitjor part, totes les conselleries s'han trobat amb grans dificultats per treballar a primera hora del matí. L'error ha afectat principalment al rendiment del navegador d'internet, concretament, Argos, el sistema de Salut i atenció primària. 

Des del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat ha explicat que l'error tècnic s'ha produït arran d'una actualització d'un programari, una acció molt rutinària. Malgrat tot, aquesta va acabar produint un error que ha afectat la xarxa de telecomunicacions de la Generalitat aquest matí. 

El ciberatac de l'octubre

Si bé aquesta vegada no s'ha tractat d'un ciberatac, el passat octubre es va patir un que va afectar de nou al Departament més afectat en aquest cas: Salut. El Consorci Sanitari Integral (CSI) va ser víctima d'un ciberatac que va afectar els seus sistemes d'informació i va suposar molts problemes a la xarxa d'assistència.  Les afectacions es van centrar sobretot en l'ús de diversos dels dispositius necessaris per a les visites als especialistes, com ara les radiografies.

Els hospitals en qüestió afectats van ser l'Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi, l'Hospital Dos de Maig i Creu Roja de L’Hospitalet. El ciberatac, però, va anar més enllà, ja que va causar molts entrebancs a diferents ambulatoris i residències. El personal no podia consultar historials, programar o fer proves que estiguin connectades al servei. Tots els centres sanitaris afectats es trobaven al Barcelonès i al Baix Llobregat. 

Anteriorment,  l'Hospital Moisès Broggi va patir un atac al seu sistema informàtic. Aleshores el centre hospitalari es va negar a pagar el rescat i va preferir recuperar els serveis amb l'ajuda de tècnics de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Els atacs informàtics d'aquest estil són cada vegada més habituals. Ara bé, la policia recomana no pagar els rescats que es requereixen, ja que no hi ha garantia que es compleixi la promesa d'alliberar el sistema. Un altra cas recent ha estat el de la Universitat Autònoma de Barcelona ara fa poc més d'un any.