El Consorci Sanitari Integral (CSI) ha estat víctima aquesta matinada d'un ciberatac que afecta els seus sistemes d'informació i està suposant molts problemes a la xarxa d'assistència. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha confirmat que es tractaria d'un atac important. Tal com ha avançat El País, almenys tres centres hospitalaris catalans tenen els seus serveis pràcticament paralitzats a causa d'aquesta incidència. Els hospitals en qüestió són l'Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi, l'Hospital Dos de Maig i Creu Roja de L’Hospitalet. El ciberatac, però, va més enllà, ja que l'atac informàtic està causant molts entrebancs a diferents ambulatoris i residències. El personal no pot consultar historials, programar o fer proves que estiguin connectades al servei.

Tots els centres sanitaris afectats es troben al Barcelonès i al Baix Llobregat. Són els CAPS de Sagrada Família, Collblanc i la Torrassa, Servei de Valoració de la Discapacitat, dues residències de gent gran Collblanc i Francisco Padilla, el Centre d'Atenció Especialitzada (CAE) a Cornellà i el CAE Sant Feliu de Llobregat. Actualment, el Consorci Sanitari Integral està avaluant els danys i la incidència. Les afectacions se centren sobretot en l'ús de diversos dels dispositius necessaris per a les visites als especialistes, com ara les radiografies, assegura el mencionat diari. Les consultes urgents estan garantides, segons una portaveu de l'Hospital Moisès Broggi. La Unitat Central de Delictes Informàtics dels Mossos d'Esquadra està treballant per contenir l'atac.

Visites sense sistema informàtic

Els sanitaris dels hospitals i centres sanitaris treballen per atendre les visites i donar respostes a les preguntes dels pacients que tenien hora per visitar-se aquest divendres. En aquests hospitals, a més a més, hi ha rètols visibles que alerten de l'errada en el sistema informàtic. A hores d'ara, els pacients que tenen programada una visita a través del sistema informàtic de l'hospital són els que s'estan trobant amb més problemes per ser atesos. Els usuaris que no tenen programa la seva visita mitjançant el sistema que ha patit l'atac, poden ser atesos amb normalitat.

Un d'aquests casos és el del Javier que ha explicat a la televisió pública de Catalunya que la seva mare tenia una visita programada per aquest divendres. "Quan hem arribat no funcionava res", ha relatat el testimoni davant de l'Hospital Moisès Broggi. "Finalment, hem pogut ser atesos, però amb un retard de més d'una hora", ha detallat. L'altra cara de la moneda és el que ha viscut una dona que, en declaracions a TV3, ha dit que porta tres hores esperant per una injecció i encara no ha pogut ser atesa. "Si no em poso la injecció avui, el més normal és que em programin des del centre hospitalari la visita, però no ho poden fer", ha lamentat la pacient.

Els atacs informàtics més recents

Aquest atac informàtic que ha patit el Consorci Sanitari Integral no és el primer que pateix. El 2020 l'Hospital Moisès Broggi va patir un atac al seu sistema informàtic. Aleshores el centre hospitalari es va negar a pagar el rescat i va preferir recuperar els serveis amb l'ajuda de tècnics de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Els atacs informàtics d'aquest estil són cada vegada més habituals. Ara bé, la policia recomana no pagar els rescats que es requereixen, ja que no hi ha garantia que es compleixi la promesa d'alliberar el sistema. Altres sistemes informàtics que han estat violats recentment són el cas que va viure la Universitat Autònoma de Barcelona ara fa tot just un any o el que va sofrir la Generalitat el desembre passat que va causar dificultats tècniques intermitents.