L'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí ha patit un atac al seu sistema informàtic. Tal i com va avançar RAC1, l'atac el van perpetrar uns hackers russos que van demanar un rescat per alliberar els servidors bloquejats.

La citada emissora indica que el centre hospitalari s'ha negat a pagar el rescat i que ha preferit recuperar els serveis amb l'ajuda de tècnics de l'Àgencia de Ciberseguretat de Catalunya.

Un procés lent

L'hospital va percebre l'atac diumenge i ho va denunciar als Mossos d'Esquadra. Des d'aleshores treballa per recuperar els seus servidors; un procés lent. Tot i la gravetat de l'atac, des del centre apunten que els hackejadors no han pogut accedir a les dades confidencials de pacients i professionals.

Els atacs informàtics d'aquest estil són cada vegada més habituals. Ara bé, la policia recomana no pagar els rescats que es requereixen ja que no hi ha garantia que es compleixi la promesa d'alliberar el sistema.

"Crim organitzat"

En una entrevista a RAC1, el director de l'Àgencia de Ciberseguretat de Catalunya, Oriol Torruella, ha matisat que els atacants han posat en pràctica "una tècnica molt efectiva i sofisticada, on la víctima es troba que els sistemes ja no funcionen. Tractant-se d’un hospital pot ser una situació crítica, però en aquest cas no hi ha perill".

En la mateixa línia, Torruella ha subratllat que l'hospital es troba davant d'una situació de "crim organitzat. Els hospitals utilitzen sistemes digitals, i [els hackers] busquen a través del ciberatac extorsionar les víctimes i aconseguir un benefici econòmic".

Finalment, ha preferit no revelar la quantitat que exigeixen els atacants del Moisès Broggi, però ha explicat que per a rescats d'aquest estil se solen demanar uns 85.000 dòlars.