El Govern ha tractat en el Consell Executiu d'aquest dimarts la preocupant situació de sequera que pateix Catalunya per la manca de pluges, una situació que es podria agreujar encara més si no plou de manera abudant a la primavera, durant els mesos de març i abril. Així ho ha traslladat la portaveu del Govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, en roda de premsa, en la que ha parlat de la pitjor sequera en els últims 50 anys, amb 24 mesos consecutius sense un règim normal de pluges, cosa que "condiciona les reserves d'aigua a casa nostra". Aquesta situació que suposa una amenaça per a les reserves d'aigua (actualment els embassaments de les conques internes es troben a un 30% de la seva capacitat) està, tal com ha remarcat Plaja, estretament relacionada amb l'emergència climàtica. Tot plegat, recorda a la situació de sequera que es va viure al país l'any 2008, però l'actual ja és pitjor que aquell episodi, ja que fa més de dos anys que al país no hi ha un règim normal de pluja.

Patrícia Plaja ha recordat que ja fa uns mesos, davant la previsió que la sequera s'anés agreujant com finalment ha acabat passant, el Govern va posar en marxa unes primeres mesures: "El pla de sequera es va aprovar abans que la situació de les reserves d'aigua fos preocupant". Cal recordar que la fase d'alerta a la conca del Ter-Llobregat, que proveeix l'àrea metropolitana de Barcelona, i de Darnius-Boadella, van entrar en vigor a finals de nombre i contemplaven restriccions d'aigua per a la indústria, l'agricultura i el seu ús en parcs i jardins, amb un total de 515 municipis de 25 comarques que estaran en alerta. Si no s'haguessin aplicat aquestes mesures que afecten a 6,8 milions de catalans, ha remarcat Plaja, actualment les restriccions serien molt més severes a Catalunya.

Una situació preocupant, però sense alarmisme 

Tot i que des del Govern no volen traslladar una situació alarmant, la portaveu ha considerat fonamental que la població de Catalunya prengui consciència de la seva gravetat: "És preocupant perquè o hi ha millores a curt termini o, sinó plou de manera durant els mesos de març i abril haurem d'aplicar noves mesures que seran més restrictives i més incòmodes per a tothom. També caldrà ajustar l'oferta d'aigua a la seva disponibilitat limitada", ha advertit Plaja, sense posar una data a aquesta hipotètica situació: "Si es complissin les pitjors de les previsions, calculem que podríem passar al sistema d'excepcionalitat en un parell o tres de mesos".  

Amb les mesures de la Generalitat en marxa des de finals de novembre, Plaja ha lamentat no obstant que en els últims mesos no s'han detectat uns estalvis d'aigua gaire significatius i ha traslladat a la població la necessitat de fer un canvi d'hàbits, sense especificar quins, per reduir el consum d'aigua: "Que ningú dubti que farem el que tinguem el nostre abast com a Govern, però necessitem una implicació més proactiva a la ciutadania i els ajuntaments per l'estalvi". Aquest estalvi ha de servir també per evitar aquesta possible situació d'excepcionalitat, en la que hi hauria, ha advertit Plaja, tant mesures més restrictives com sancions per possibles incompliments.