Bona part de Catalunya es troba en situació d’alerta per sequera davant la manca de reserves d’aigua als embassaments i el Govern té damunt la taula diverses mesures en cas que la situació empitjori i s’hagi d’entrar en la categoria d’excepcionalitat. Això passa quan les reserves estan, de mitjana, per sota del 25%. Ara que acaba febrer la situació és força complicada, amb les reserves a les conques internes de Catalunya al 28%. Una de les mesures que es podria aprovar en els pròxims dies és el buidatge total del pantà de Sau, transvasant l’aigua al pantà de Susqueda, segons ha avançat RAC1.

El transvasament d’aigües de Sau a Susqueda ja es va dur a terme en altres episodis de sequera l’any 2005 i el 2008, si bé no es va arribar a completar en tornar a registrar-se precipitacions que van millorar la situació de l’embassament. Actualment Sau, el segon embassament de Catalunya, es troba al 15,4% de la seva capacitat. Aquest nivell de reserves tan baix pot començar a afectar la qualitat de l’aigua que encara hi queda. La mesura implicaria passar dels 0,3 hm3/dia -que és la quantitat que s'està desembassant ara-, als 0,5 hm3/dia. L’operació de buidatge total és complicada i pot tenir efectes mediambientals, com ara la supervivència dels milers de peixos que hi viuen, que haurien de ser retirats. L'objectiu seria salvar l'aigua que encara queda. El pantà de Susqueda està al 36,35% de la seva capacitat.

De situació d'alerta a excepcionalitat

El Govern, per ara, no ha aplicat restriccions en el consum d’aigua, malgrat la situació d’alerta per sequera, tot i que si la situació no millora en les pròximes setmanes, s'hi veurà abocat. La conca del Ter i el Llobregat es troba en situació d’alerta des del novembre de l’any passat, cosa que ha suposat la posada en marxa d’un seguit de mesures que no han afectat directament el ciutadà com ara la reducció de l’ús de l’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per als industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i per a altres usos recreatius (5%). Malgrat les crides fetes per l’executiu per fer un consum responsable de l’aigua, el fet és que no s’han registrat estalvis gaire significatius en els darrers mesos.

Panta de Sau sequera / ACN
Estat del pantà de Sau a l'estiu de l'any passat / Foto: ACN

Si finalment s’entra en estat d’excepcionalitat, això suposarà començar a aplicar noves restriccions. Aquestes són principals mesures previstes per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA):

Mesures de gestió:

  • S’intensifica la reducció de les extraccions d’aigua dels embassaments, especialment pel que fa als usos no prioritaris.
  • Incrementar la producció d’aigua dessalinitzada progressivament del 75-100%.
  • Augmentar fins al màxim establert les extraccions d’aigua dels aqüífers i pous recuperats.
  • S’autoritza el retorn d’aigües regenerades al riu Llobregat.

Mesures d'estalvi:

  • S’estableix una dotació màxima de 230 litres per habitant i dia. (La mitjana de despesa, segons dades de l'ACA del 2021, està en 117 litres per habitant i dia).
  • Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
  • Reducció del 15% dels consums d’aigua en les indústries.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius: 15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg.
  • Prohibir l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat, excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora.
  • Prohibir el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
  • Prohibida la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
  • Només es pot fer ompliment parcial de piscines d’aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació i sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària de l’aigua; i en centres educatius, les piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany d’infants.