Finalment, la lava del volcà Cumbre Vieja, que va entrar en erupció el passat diumenge 19 de setembre a l'illa de La Palma, ha entrat en contacte amb el mar aquesta passada mitjanit, a les 00.07. El magma ha arribat a l’oceà, on ha topat amb l’aigua salada a una temperatura molt inferior: la lava, a 1.000 graus, el mar a uns 20. El material magmàtic s'ha precipitat per un penya-segat de 100 metres d'altura abans de tocar l'aigua marina i actualment s'està acumulant des del fons marí creant una piràmide d'un 50 metres aproximadament. 

 

Olor de sofre 

Aquesta important contracció tèrmica ha provocat una forta fumerada blanca, perjudicial per a la salut per les substàncies tòxiques que conté. Segons expliquen els experts, a cada litre d’aigua salada hi ha 35 grams de sals, entre les quals clorur, sodi, sofre, brom o fluor. En arribar la lava, l’aigua s’ha evaporat i s’han format grans columnes de fum corrosiu, perjudicials per a les persones. 

La important fumerada i el bombolleig al mar, produït pel xoc de temperatures, estan acompanyats d’una intensa olor de sofre. Aquesta és una clara advertència del perill que suposa, ja que pot afectar el sistema respiratori, amb picor, coïssor i dificultats per respirar. 

Pluja àcida 

Durant aquests dies també s’ha considerat la possibilitat que la contracció de lava i aigua marina provoqui una pluja àcida. Amb tot, aquesta és molt poc probable, perquè els gasos, un cop han entrat a l’atmosfera, s’endinsen en la seva circulació general. Així ho ha explicat el meteoròleg David Suárez a Eldiario.es. En tot cas, la pluja àcida provocaria irritacions al coll i a la boca a la població. 

Els geòlegs adverteixen que existeix la possibilitat que es produeixin explosions quan la lava entri en contacte amb el mar, comparant-ho amb l’efecte que es produeix quan es mescla en una paella oli bullent amb aigua freda. 

S’espera que la lava arribi a la platja de Los Guirres, del municipi de Tazacorte, on els equips d’emergència ja havien acordonat la zona perquè ningú s’hi apropi a una distància perillosa.

Què s'ha de fer?

L’últim cop que la lava va entrar en contacte amb el mar a l’illa de La Palma va ser fa 50 anys, quan va entrar en erupció el volcà de Teneguia. Llavors, un veí de la zona va morir intoxicat perquè va anar a pescar a dos quilòmetres dels rius de lava que desembocaven a l’oceà. 

Amb aquest precedent encara a la memòria, les autoritats demanen prudència als habitants de l'illa. Mantenir les distàncies i allunyar-se d'aquesta mena d'emanacions. Es tracta de gasos que no s'han de subestimar, però tampoc cal caure en la histèria, simplement mantenir les distàncies. 

Els experts alerten que la perillositat del contacte entre les dues superfícies no es limita als gasos, sinó que també és per les possibles explosions inicials provocades per la diferència tèrmica. 

Arribada esperada

L’arribada del magma al mar s’esperava des de fa molts dies amb molt neguit pels possibles efectes sobre la salut dels veïns. El canvi en l'erupció ha fet complicat predir amb precisió quan succeiria. En els deu dies que el volcà porta expulsant lava, la velocitat d'aquesta ha canviat en funció de la fase eruptiva en la qual es trobava el volcà, i per això fins i tot s'ha posat en dubte que la colada arribés a l'oceà. 

La lava ja afecta 238 hectàrees i s'ha empassat més de 513 llars que han quedat totalment destrossades, a banda de nombroses àrees de cultiu i negocis. En total, més de 6.500 persones han estat desallotjades. 

Desembocadura destructiva 

L'impacte de l'arribada de la lava al mar no es limita a les explosions tèrmiques i l'emanació de gasos que es produiran a partir d'ara. També inclou les destrosses que la colada ha causat abans de tocar l'aigua marina. 

Els terrenys que precedien el penya-segat de 100 metres pels quals s'ha precipitat el riu de lava eren plantacions de plàtans. No només les collites han quedat destruïdes, sinó que el contacte de la lava amb els plàstics dels hivernacles i els pesticides que es trobaven en el seu camí ha provocat l'emanació de gasos tòxics. En el seu avenç la lava també ha travessat la carretera de la costa de Canària deixant-la inservible. 

 

Foto principal: El volcà de Cumbre Vieja en erupció / EFE