Entitats en favor del català han exigit al govern espanyol que promogui l'oficialitat de la llengua a la UE i l'han responsabilitzat del que passi el 19 de setembre, dia que el Consell Europeu debatrà sobre la seva oficialitat. En una trobada aquest dimecres a la tarda al Col·legi de Metges de Barcelona, les associacions han insistit en la importància que el català esdevingui oficial i, per això, han presentat el manifest Compromís Cívic per l'oficialitat del català, signat per entitats com Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, el FC Barcelona, el Col·legi de Metges de Barcelona, les Cambres de Comerç de Barcelona i Girona i les patronals Fundació d'Empresaris de Catalunya - FemCAT i CECOT.

El compromís, llegit per la periodista valenciana Nerea San Félix, interpel·la el govern espanyol perquè expliqui que l'oficialitat no presenta cap impediment legal i recorda que "l'Estat espanyol presideix fins a finals d'any el Consell de la UE". Segons apunten, "això dona força de negociació a l'Estat per tal d'aconseguir que els diferents estats votin a favor de l'oficialitat". En aquest sentit, defensen que la primera oportunitat és la reunió del Consell de la UE que se celebrarà el 19 de setembre, una data que assenyalen com "una oportunitat històrica per aconseguir que la 13a llengua més parlada d'Europa esdevingui la 25a llengua oficial". 

Les entitats signants del manifest han reivindicat que "l'oficialitat no és una petició merament simbòlica", sinó que "té conseqüències directes en l'ús i en la projecció dins del seu domini lingüístic". Així doncs, expliquen que el català "passaria a ser més útil i necessari en diversos àmbits laborals, creant un cercle virtuós en favor del seu aprenentatge". "Els beneficis de l'oficialitat són molts, i implicarien millores palpables pel que fa a la salut de la llengua", afegeixen.

Durant la trobada, també han celebrat que el govern espanyol, després de la negociació política, hagi presentat formalment una sol·licitud que esmena l'article 1 del Reglament 1/1958, el qual dictamina quines són les llengües oficials. Així mateix, han responsabilitzat l'executiu de Pedro Sánchez del resultat del debat i la possible votació que pot tenir lloc el dia 19 al Consell de la UE. 

'El català, llengua oficial ara!'

Totes aquestes entitats també es van sumar el passat mes de febrer al manifest El català, llengua oficial ara!impulsat per Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, La Intersindical, la Cambra de Comerç de Barcelona, l'Institut d'Estudis Eivissencs, la Fundació d'Empresaris de Catalunya - FemCAT i l'Obra Cultural Balear de Formentera. Un text que reclamava al govern espanyol que sol·licités el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea, i que va rebre el suport de desenes d'entitats, així com més de 46.000 clics.