El Consell de la Unió Europea ha fet públic l'ordre del dia de la pròxima reunió del 17 de setembre, en la qual participaran els ministres d'Afers Europeus o estrangers dels estats membres de la UE. En l'ordre del dia, hi ha la qüestió per incorporar el català, el gallec i el basc com a llengües de ple dret de la UE. Es tracta d'una demanda de l'Estat espanyol i que va fer el ministeri d'exteriors gràcies a l'acord de Junts per Catalunya amb el PSOE per la constitució de la Mesa del Congrés.

Per fer-ho, l'ordre del dia especifica la modificació de l'article del reglament número 1 i preveu la presentació per part d'Espanya de la proposta, una deliberació i l'adopció d'aquesta mateixa. 

Illa veu moltes possibilitats que tiri endavant

En aquest context, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha dit aquest dimarts en una entrevista a Els Matins de TV3 que "hi ha moltes possibilitats que l'oficialitat del català tiri endavant".  "S’està treballant per poder aconseguir-ho. Cal treballar perquè ningú et veti. Jo tinc molta confiança en la diplomàcia espanyola", ha explicat. 

El govern espanyol, treballant-hi

Una línia amb la qual es va expressar el ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació en funcions del govern espanyol, José Manuel Albares, aquest passat cap de setmana. Albares va assegurar que executiu no té constància de cap oposició dels 27 estats que formen part del Consell General de la Unió Europea per aprovar l'oficialitat del català, el gallec i l'euskera en el seu reglament lingüístic. Per tant, Albares confia que la "proposta ferma", que és fruit de l'acord entre Junts i el PSOE en la constitució de la Mesa del Congrés, tiri endavant el pròxim 19 de setembre.

"La proposta del govern espanyol és clara i ferma", subratllava Albares en una entrevista a EuropaPress. El ministre assegura que durant les darreres setmanes ha parlat d'aquest afer amb els seus socis europeus i també va aprofitar la reunió informal de ministre d'Exteriors de la Unió Europea a Toledo d'aquest passat dijous per tractar aquesta qüestió.