Més de seixanta entitats, entre les quals el Barça, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Junts o ERC, s'han sumat al manifest que reclama al govern espanyol que faci oficial el català a la Unió Europea, aprofitant que aquest juliol l'Estat assumirà la presidència rotatòria del Consell de la UE. L'escrit, presentat el passat febrer i impulsat per nou entitats, incorpora ara més signatures, com la del sindicat balear STEI Intersindical, la Intersindical Valenciana, la patronal CECOT, la Cambra de Comerç de Girona, el sindicat de docents USTEC-STEs i l’associació internacional European Language Equality Network (ELEN), entre altres. El text també ha rebut el suport de gairebé 50.000 particulars

El manifest exigeix a l'Executiu de Pedro Sánchez que demani el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea, una acció que no requereix cap tractat i que, segons apunten, és simplement una qüestió de voluntat política. Per a les entitats impulsores, és una "anomalia" que "la 13a llengua de la Unió en nombre de parlants no compti amb el mateix reconeixement que moltes altres llengües europees". En aquest sentit, denuncien que això contradiu "el principi fundacional europeu de protecció del multilingüisme, consagrat a l’article 3 del Tractat de la Unió Europea i a la Carta de Drets Fonamentals de la UE".

Discriminació del català

En l'escrit, assenyalen que el català pateix discriminació en moltes normatives perquè no és oficial i que aquesta manca d'oficialitat també provoca desprestigi social de la llengua. Així mateix, apunten que es vulneren dels drets lingüístics dels catalanoparlants en molts àmbits. "Cada any les institucions europees aproven reglaments que regulen aspectes de caràcter lingüístic" i "els estats membres han de transposar aquestes normatives", que "en molts casos estableixen que determinats preceptes o obligacions hauran de fer-se en alguna de les llengües oficials de la Unió Europea", explica el text. En aquesta línia, subratllen que el català va ser exclòs de manera automàtica "en 47 disposicions normatives pel fet de no ser una llengua oficial".

Aquest manifest, Oficialitat ara. Fem el català oficial a la Unió Europea, va ser impulsat per nou entitats del món econòmic i social de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià. Es tracten de Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, La Intersindical, la Cambra de Comerç de Barcelona, l’Institut d’Estudis Eivissencs, la Fundació d’Empresaris de Catalunya – FemCAT i l’Obra Cultural Balear de Formentera. Aquestes organitzacions han fet una crida a les entitats perquè continuïn adherint-s'hi a través del correu info@oficialitatara.cat.

Entitats adherides

En les darreres setmanes, segons ha explicat Plataforma per la Llengua, s'han incorporat més d'una seixantena d'entitats: el Futbol Club Barcelona, el Col·legi de Metges de Barcelona, el sindicat de docents USTEC-STEs, la patronal Cecot, Escola Valenciana, Mallorca Nova, la Fundació.cat, SoftCatalà, Amical Wikimedia, La Bressola, l’Associació d’Amics de la Bressola, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC).

També partits polítics com Junts, ERC, i organitzacions juvenils com la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), Jovent Republicà, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). La Intersindical Valenciana, el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), el Sindicat de treballadores i treballadors STEI – Intersindical de les Illes Balears també s'hi han sumat, així com la Cambra de Comerç de Girona, la Fundació Catalunya Fons, la Societat Coral El Micalet de València i les associacions internacionals European Language Equality Network (ELEN) i Network to Promote Linguistic Diversity (NPLD).