María José és operativa i administrativa en una coneguda entitat bancària, que prefereix mantenir en l'anonimat. Farà vaga tot el dia per ella i "per totes les dones que per motius salarials no en podran fer". Després de 43 anys treballant en el món de la banca perquè per circumstàncies familiars va haver d'entrar al món laboral quan era molt joveneta, i a punt de complir els 60, avui segurament acabarà fent, a tot estirar, les dues hores d'aturada convocades pels sindicats majoritaris (CCOO i UGT) perquè, segons ha explicat a El Nacional, és "l'única de tot l'edifici" que volia fer tota la jornada sencera de parada. L'única d'un edifici d'una coneguda entitat bancària on, només en aquesta seu, hi treballen unes 150 persones. Confessa que al seu lloc de feina "hi ha comentaris sobre dones i ningú no diu res" i es lamenta: "Jo era la llenguda, mentre les altres callaven".

Maria Jose Feminista - Sergi Alcazar

S'afegeix a la vaga?
M'agradaria. El que passa és que és una mica d'embolic perquè els sindicats han convocat només dues hores d'aturada i soc l'única en tot l'edifici que vol fer-la tot el dia. Hi ha gent que està en situació molt precària i s'ha d'entendre que no la facin. Però sí que la faré. La faré per totes les dones que no poden fer-la. I és positiu que mogui el tema, això està molt bé.

Per què? Treballen poques dones a la seva empresa?
Hi ha moltes dones, però el que passa és que fer una vaga ja costa per si mateix. En la general del 2012, només la van fer 10 o 12 persones de les més de 150 que som a l'edifici.

La gent de la banca no es mou. Això del feminisme no ho tenen gaire clar

Té a veure amb la professió?
La gent de la banca no es mou. Això del feminisme no ho tenen gaire clar.

Què vol dir?
Tenen un discurs molt conservador. Creuen que el feminisme és anar en contra dels homes o que les feministes són lesbianes.

S'ha trobat amb algun problema al món laboral per ser dona?
Partim de la base que si ets dona, has de demostrar el doble constantment. És igual si ets bona professional, encara que aparentment pugui semblar que no has de demostrar res, se'ns demana molt més. A més, cada dia és com un examen amb lupa: has d'anar ben vestida i ser amable sempre. També et diuen que com que ets dona, pots fer diverses coses alhora.

Maria Jose Feminista - Sergi Alcazar

Ens jutgen per l'aspecte físic i ens demanen que fem molt més diàriament

Es dona importància a l'aspecte físic?
Gairebé sempre contracten becàries amb un tipus de cos determinat i entre els homes se sol comentar que "que mones són". Ens jutgen per l'aspecte físic i ens demanen que fem molt més diàriament; en canvi, els directius poden utilitzar la mateixa jaqueta tota la setmana i, a més, fent olor.

Creu que les dones contribuïm al fet que hi hagi aquest tipus de pensaments?
Sí, de vegades parteix de nosaltres. Hauríem de cuidar-nos més entre nosaltres mateixes. Hem de ser germanes i no competidores, però en els àmbits de feina hi ha competitivitat i moltes dones prefereixen fer entrevistes amb homes. Potser, les dones volen passar desapercebudes per por.

I els homes?
Ells també tenen tela perquè, encara que no s'expressen com nosaltres, ens miren amb quadrícula i desconfien de nosaltres: com és una dona, ja està. A més, sempre deixen anar coses com: "Fixa't, com s'ha posat aquesta faldilla", o et pregunten: "Però... no vols ser com nosaltres?".

Vaig patir mobbing, però fins que no li va passar a un home, no van cridar l'atenció a aquesta persona

El tracte, doncs, és diferenciat?
Jo vaig patir mobbing i fins que no li va passar a un home, no van cridar l'atenció a aquesta persona.

Li han fet preguntes personals que puguin condicionar la seva situació laboral?
Esclar. Són preguntes que no fan a un home com, per exemple, si tens parella, fills o per què vius sola.

Maria Jose Feminista - Sergi Alcazar

Els alts càrrecs els ocupen homes i poques dones poden arribar a ocupar-los

Existeix l'anomenat sostre de vidre al món de la banca?
Esclar que sí. Els alts càrrecs, des del consell d'administració fins a més abaix, els ocupen homes i poques dones poden arribar a ocupar aquests càrrecs. Això sí, si els ocupen dones, estan en el punt de mira.

És fàcil gestionar la conciliació familiar?
Si ets una dona, el tema de la conciliació és fatal, jo les veig i ja et dic que quan han tingut nens, oblida-te'n. Hi ha una pressió bestial, reunions a deshora, mòbils connectats a tota hora... una cosa inviable amb la vida familiar.


Perquè un dia surtin a l'hora, han de fer uns muntatges tremends, fins i tot no dinar. Jo veig les comercials i penso: però com pots viure així?