Trenta-cinc dies vomitant lava. El volcà de La Palma ha patit aquest dissabte un nou ensorrament parcial en el seu con principal i ha continuat generant grans vessaments de lava que alimenten les colades en el seu descens vall a baix, on continua preocupant la sort que correrà el barri de La Laguna.

Justament, aquest dissabte, l'illa ha registrat el terratrèmol més gran dels que s'han produït des que va començar aquesta crisi volcànica, un sisme de magnitud 4,9 i intensitat IV (sobre un màxim de XII), que ha estat àmpliament sentit a tot La Palma.

Més municipis en el punt de mira

Segons detalla Efe, es tracta d'un moviment que de nou té epicentre en el municipi de Mazo, amb focus a molta profunditat (38 quilòmetres), dins d'una dinàmica que en les últimes setmanes els científics ho han associat a un procés de recàrrega del sistema volcànic pràcticament al mateix lloc on l'illa va començar a tremolar aquest estiu, abans que l'erupció esclatés més al nord, a la zona de Cumbre Vieja coneguda com a Cabeza de Vaca, a El Paso.

volcan la palma|palmell efe

Els vessaments de lava que s'han produït en les últimes hores per la reconfiguració dels centres eruptius del volcà de La Palma han eixamplat la colada que més preocupa en aquests moments, la que s'ha quedat aturada al barri de La Laguna / Efe

De fet, aquest és un dels múltiples indicadors que contempla el comitè científic del Pla Especial de Protecció Civil davant de Risc Volcànic de les Canàries (Pevolca) per descartar que ara per ara es pugui parlar que l'erupció comença a decaure.

No es preveu que cessi aviat

I entre la lava i cendres, tampoc no cessen les visites de polítics a l'illa. El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, s'ha encarregat de resumir-lo amb aquestes paraules: "El final de l'erupció no és prest, ens queden setmanes per davant d'emergència".

Aquest dissabte, s'ha desplaçat per cinquena vegada a l'illa des que va començar l'emergència el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui ha reiterat el seu compromís de tenir a La Palma com una prioritat no només fins que acabi l'erupció, sinó fins que s'hagi reconstruït tot el devastat pel volcà.

Sánchez ha assenyalat que es fa càrrec "personalment" del sofriment pel qual n'estan passant més de 7.000 de persones que han estat evacuades de casa seva i, en especial, aquells que ja saben que han perdut els seus habitatges, feines o cultius.

En aquest sentit, ha anunciat que el Consell de Ministres de dimarts aprovarà noves mesures de suport a La Palma: una disposició per donar cobertura als autònoms afectats a l'illa per l'erupció i una reforma del fons de contingència que agiliti l'arribada dels fons ja aprovats per a l'ocupació 63 milions d'euros, i per als sectors agrícola i pesquer, 6,8 milions.

volcan la palma|palmell efe

Els vessaments de lava que s'han produït en les últimes hores per la reconfiguració dels centres eruptius del volcà de La Palma han eixamplat la colada que més preocupa en aquests moments, la que s'ha quedat aturada al barri de La Laguna / Efe

Més colades i ruptures de con

Mentrestant, les colades s'han continuat estenent: a l'inici d'aquest dissabte, cobrien 889 hectàrees de terreny i havien destruït 2.129 edificacions de tota mena, no només habitatges. Els vessaments de lava que s'han produït en les últimes hores per la reconfiguració dels centres eruptius del volcà de La Palma han eixamplat la colada que més preocupa, la que s'ha quedat aturada al barri de La Laguna.

En paral·lel, el comitè científic del Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) ha constatat una irrigació de lava més important de la resta de colades, a través fonamentalment de tubs volcànics.

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha concretat que l'eixamplament de la colada més al nord-oest es deu a aquests vessaments provocats per ruptures parcials del con secundari, especialment a la zona propera a Tacande.

Ha indicat també que a La Laguna "gairebé no ha avançat un metre" en les últimes 24 hores, i que segueixen pendents del possible avenç d'aquesta llengua cap al nord o el sud de la muntanya homònima. El "desitjable", ha dit, és la segona opció, ja que evitaria més danys en habitatges, ja que el volcà n'ha destruït 1.030 des que va començar a erupcionar el passat 19 de setembre.

 

 

 

Imatge principal: Els vessaments de lava que s'han produït en les últimes hores per la reconfiguració dels centres eruptius del volcà de La Palma han eixamplat la colada que més preocupa en aquests moments, la que s'ha quedat aturada al barri de La Laguna / Efe