El satèl·lit espanyol Cheops de l'Agència Espacial Europea (ESA) s'ha enlairat amb èxit a l'espai aquest dimecres a les 09.54h (CET) des del Port Espacial Europeu de Kurú (Guayana Francesa).

Cheops s’havia d'enlairar aquest dimarts, però, arran d'un problema amb el coet, l'ESA va decidir ajornar-ne l'enlairament fins avui dimecres.

Cheops és una missió de seguiment per l'estudi d'exoplanetes. El satèl·lit observarà estels brillants que ja se sap que alberguen planetes, i mesurarà els canvis minúsculs en la seva brillantor a causa del trànsit per davant del disc estel·lar.

cheops

Cheops en òrbita sobre la Terra / EFE

En concret, la missió té com a objectiu estels que alberguen planetes de mida entre la Terra i Neptú, i oferir mesuraments precisos de la seva mida. Aquestes dades, juntament amb la informació que ja es coneix sobre les seves masses, permetrà als científics determinar-ne la densitat aparent, cosa que permetrà una primera caracterització d'aquests mons extrasolars. La densitat d'un planeta proporciona dades clau sobre la seva composició i estructura, en indicar, per exemple, si és predominantment rocós o gasós, o si conté oceans d'importància.

Espanya serà l'encarregada de controlar el satèl·lit, el primer de l'ESA construït al país per Airbus.