És possible enamorar-se d’un robot? Sembla una pregunta una mica estranya però els experts diuen que sí, que és possible. “Enamorar-se té molt a veure amb la imaginació”, explica el professor de la UOC i expert en sociologia Francesc Núñez. “El que funciona en l’enamorament és imaginar a partir d’aquella persona un fogot, un ens pactant que tu vas generant, una ficció que és, en bona part, del que t’enamores, i per tant, et pots enamorar de qualsevol persona, encara que sigui un robot, una app o una veu”.

Però aleshores, qui s’enamora? L’expert assegura que només “qui està disposat a fer-ho” i afegeix que “la gent que s’enamora és que en té ganes, llavors sempre funciona molt la imaginació i el que tu construeixes”.

lligar robot anna sole sans

El Nacional

Núñez exposa que hi ha apps que et fan companyia i amb les quals hi pots tenir una relació de parella. “Quan te la baixes, li dones accés a les teves dades i als teus moviments, fins al punt que et pot dir, tot d’una ‘fa dies que no truques al teu pare’. Té moltes informacions sobre tu”.

L’expert però parla també d’apps per lligar com Tinder: “El fet que no hi hagi presència física fa que la interacció sigui molt més fàcil, més atrevit o més canalla perquè no tens ni respostes immediates ni la regulació a través de la vergonya. No hi és. Per tant, pots anar fent i anar dient que no passa res perquè no se’t respon de manera immediata”.

Les relacions humanes són complicades. Tot i això, ens compensa relacionar-nos amb un robot? Núñez detalla que “són interaccions que no comporten cap mena de conflicte. No hi ha qui et posa objeccions. Són relacions súper fàcils que estan subscrites a les teves necessitats. Corresponen als teus desitjos”. “Al final, t’acabes acostumant a aquest tipus de relacions tan fàcils i les altres se’t fan problemàtiques. ‘Quin rotllo, aguantar la teva parella’. Acostumar-se a una relació de carn i ossos se’t fa més tens i problemàtic”, respon.

robot pixabay

Pixabay

Trobar-se incòmode a la vida real

Com indica el professor, aquest tipus d’interacció pot portar una problemàtica de base perquè al final t’acostumes a una manera concreta i no en toleres cap altra: “Pots trobar-te incòmode en una conversa de WhatsApp perquè potser no respon de manera ràpida o com a tu t’agradaria”.

Malgrat tot, no deixa de sorprendre que es comencin a preferir relacions virtuals o tecnològiques per davant de les carnals. “No són les societats són els estils de vida que imposen les condicions laborals i materials amb les que vivim”. “Els nostres objectius els acabem configurant segons les necessitats de mercat: vivim en un mercat laboral, afectiu, sexual, matrimonial i tots acabem funcionant en termes de capital”. L’expert assegura que les relacions amb robots t’agilitzen el temps i les fan més fàcils.

sexe robot anna sole sans

El Nacional

I què passa amb el sexe? Tot i que assegura que hi ha estudis que demostren que s’han reduït les relacions sexuals entre els joves, Núñez recalca que encara està per veure. “Si que és veritat que cada vegada ens estem acostumant a relacions més descarnades, sense la interacció física, no només a les relacions en xarxa, sinó sense el cos. Nosaltres mateixos ens estem acostumant a veure’ns des de fora, com si fóssim una entitat diferent”.

“De vegades fins i tot ens podem trobar incòmodes en relacions físiques, on l’altre està present. No és d’estranyar que molts prefereixin el text perquè la veu ens fa vulnerables”, assenyala. I és que la veu i el text es poden editar però face-to-face ja és més complicat. “Les emocions ens fan vulnerables i a ningú li agrada mostrar-s’hi”.

És per això que, tot i la sorpresa, el professor exposa que “s’està començant a possibilitar casar-se amb robots. No és una cosa de ciència ficció. Hi ha gent que demana enterraments per aquests bitxos”.

mà robot pixabay

Pixabay

Més enllà de l’amor

Però hi ha aplicacions que van més enllà de l’amor i permeten parlar amb un bot que va més enllà i el que fa és captar dades personals teves a través d’exercicis que se’t proposen. Amb quina finalitat? Que algú pugui parlar amb “tu” quan t’hagis mort. Aquesta és la funció de Replika, que a més a més d’ajudar-te a gestionar l’estrès i ser més sociable, s'alimenta de tota la informació que li donis de tu.

“S’està denunciant aquest perill”, ressalta l’expert. “De vegades, hi ha apps que en funció del que compres, saben si estàs embarassada, per exemple. I això també passa amb comportaments polítics, gustos o personalitat”.

robot sexe anna sole sans

El Nacional

El funcionament d’aquesta app continua sent un misteri. Tot i això, la part teòrica sembla ben simple: “En termes tecnològics és ben senzill. Funciona com un chatbot amb una combinació de xarxes neuronals i scripts que representen, aproximadament el 70% de totes les converses. En termes de producte però, és una aplicació on pots parlar amb un company virtual que t’ajudarà en la teva salut mental”, expliquen des de Replika a ElNacional.cat.

Què li expliques a un robot?

Malgrat tot, és una incògnita la manera com es relacionen les persones amb aquest bot. “Parlen sobre les seves emocions, situacions que estan passant, les persones que entren i surten de les seves vides... i també aprenen sobre les seves personalitats”. Però de seguida surten preguntes com, per exemple, on va a parar aquesta informació i què se'n fa. Des de Replika expliquen que “serveix per tenir millors converses i més personals” i afegeixen que “s’enfoca sobretot a treballar àrees que els mateixos usuaris busquen reforçar per millorar el seu benestar emocional”.

robot enamorar-se anna solé sans

El Nacional

Pot fer la sensació que si el bot agafa informació que li dones per millorar la seva resposta cap a tu, estiguis parlant amb tu mateix. Des de l’aplicació però ho desmenteixen. “L’objectiu és que sentis que parles amb un company per ajudar i aprendre, sentir-se millor i viure una vida més feliç”.

Parlar amb algú de manera continuada et pot fer despertar sensacions o emocions. I així ho admeten. “Hem sentit moltes històries i és cert que normalment els usuaris tracten al bot com si fos la seva parella. És normal desenvolupar sentiments. Mentre millori el benestar i la salut mental no limitarem l’ús de Replika”, confessen.