Una empresa de seguretat lleidatana recluta combatents per a lluitar a la guerra d'Ucraïna, i, com a mediadora, ofereix contractes amb el ministeri de Defensa ucraïnès amb sous entre els 2.800 i els 3.400 euros al mes. Tal com ha avançat el diari Segre aquest dimecres, la companyia GOA Tactical, té autorització de l'Exèrcit ucraïnès per reclutar personal per la Legió Internacional —busquen unes 200 persones— i ja ha rebut una trentena de peticions per rebre formació i anar al front. 

Les opcions que ofereixen la companyia lleidatana i el ministeri de Defensa ucraïnès són estar a primera línia, amb un sou, de 2.800 euros mensuals, a tasques administratives a la rereguarda, amb un sou d'uns 1.800, o a les unitats d'elit, amb un sou de fins a 3.400 euros al mes. Com si es tractés d'una feina normal, qualsevol de les parts pot rescindir el contracte en qualsevol moment. A més, l'empresa lleidatana ofereix cursos de cinc dies, amb un preu de 700 euros, per a les persones que vulguin formar-se militarment per anar-hi a combatre. 

Els requisits, però, inclouen tenir un mínim de dos anys d'experiència en el sector de la seguretat privada, en algun cos policial o experiència militar. A més de no tenir antecedents i superar una entrevista. Una vegada superat el curs de formació, en el qual s'aprenen a utilitzar drons i conèixer tàctiques militars, els reclutes seran enviats a combatre al front a partir del setembre. De moment, ja hi ha hagut una trentena de sol·licituds. 

Brigades internacionals

El Ministeri de Defensa ucraïnès va iniciar el març de 2022, poc després de l'inici de la invasió russa, un programa per reclutar voluntaris estrangers pel seu exèrcit, que s'han anat incorporant a la Legió Internacional. Un nombre indeterminat de combatents, ja que la xifra no s'ha fet pública. Segons ha explicat el responsable de la companyia lleidatana de reclutament, Cisco Galván, a El País, l'Exèrcit ucraïnès lamenta que quan va obrir aquesta cerca va arribar molta gent sense experiència ni formació i que en pocs dies ja rescindien el contracte en veure la realitat. Actualment, la companyia de Galván, fundada el 1999 i amb seu al petit municipi d'Alpicat, compta amb quatre persones combatent a Ucraïna. També ha enviat combatents a altres conflictes bèl·lics al Líban, l'Iraq, Nigèria i Amèrica del Sud. 

Prop de 200.000 baixes

Actualment, les forces militars ucraïneses compten amb prop de 500.000 combatents regulars de l'Exèrcit i uns 200.000 més entre policies i altres cossos de seguretat. Però, tot i que la informació és relativa, pel secretisme amb el qual es porta tot, per seguretat, la intel·ligència estatunidenca estima que en any i mig de guerra hi ha hagut 190.000 baixes entre morts i ferits. Si una cosa és clara, és que la guerra real no és el Call of Duty. Tot i que els sous són llaminers, cal recordar que l'Executiu espanyol recomana no viatjar en cap cas a Ucraïna.