Enginyers de les universitats nord-americanes de Columbia i Búfalo han creat una nova anàlisi de l'empremta dactilar mitjançant intel·ligència artificial (IA) que tira per terra la creença arrelada en medicina forense que mai no hi ha dues empremtes dactilars iguals, ni tan sols en dits diferents de la mateixa persona. La troballa, recollida per la revista Science Advance, ha demostrat, amb una fiabilitat del 99,99%, que les empremtes dactilars de dos dits qualssevol de la mateixa persona són molt més semblants del que es pensava.

Una prova fonamental per resoldre crims

Les empremtes dactilars són fonamentals als laboratoris de criminalística per resoldre casos, i en milers de milions de telèfons mòbils de tot el món per a l'autenticació digital, encara que, de moment, totes les tecnologies en aquest camp estan dissenyades sota la premissa que no hi ha dues empremtes dactilars iguals. Fins avui, les empremtes dactilars no són útils en situacions en les quals les empremtes disponibles són de dits diferents als registrats, com en l'escena d'un crim.

Tanmateix, un estudi promogut per Gabe Guo, un estudiant d'enginyeria de Colúmbia juntament amb altres investigadors d'aquesta mateixa universitat i de la de Búfalo, ha demostrat que és possible esquivar aquesta limitació analitzant característiques no estudiades fins ara de les empremtes dactilars. Guo i els seus col·legues van trobar una base de dades pública del govern nord-americà amb unes 60.000 empremtes dactilars i les van introduir per parells en un sistema basat en intel·ligència artificial conegut com a xarxa de contrast profund. De vegades els parells pertanyien a la mateixa persona (però amb dits diferents) i altres a persones diferents.

Els enginyers, sense coneixements forenses previs, van extreure vectors de representació d'empremtes dactilars de 525.000 imatges utilitzant xarxes neuronals profundes i van fer un descobriment sorprenent: les empremtes dactilars de diferents dits de la mateixa persona són extremadament similars.

La clau és a les crestes

Van descobrir que l'orientació de les crestes (la zona de més relleu de l'empremta) a prop del centre de les empremtes explicava gran part d'aquesta similitud, i que aquest patró es manté per a tots els parells de dits de la mateixa persona. El model ha estat provat amb èxit amb empremtes de diferents gèneres i grups racials.

"Esperem que aquesta informació addicional pugui ajudar a prioritzar pistes quan existeixen moltes possibilitats, a exonerar sospitosos innocents o fins i tot a crear noves pistes per a casos sense resoldre", ha assenyalat Guo en un comunicat de la Universitat de Colúmbia. L'investigador també incideix que el seu descobriment podria millorar la comoditat i accessibilitat de les tècniques d'autentificació digital.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!