Poc després de les tres de la tarda de diumenge l’illa de La Palma ha viscut una gran i esperada erupció volcànica a la Cumbre Vieja, a la zona de Las Manchas. Ràpidament han saltat totes les alarmes que esperaven aquest moment després d'una setmana en què s'han acumulat milers de sismes al territori. El president del Govern de Canàries, Ángel Víctor Torres, ha descrit l'esdeveniment com "històric" i ha demanat a la població "calma i precaució" per evitar danys personals.

Pedro Sánchez, president del govern espanyol, s'ha sumat a la crida a la precaució i ha mostrat la seva solidaritat amb la població de La Palma, on es desplaçarà aquest dilluns. Sánchez ha felicitat les institucions canàries per la seva feina d'anticipació i evacuació, un treball que ha estat possible gràcies a les aportacions científiques, segons el president espanyol. 

El mapatge dels terratrèmols que han assolat l’illa els darrers dies ha servit per estimar quan i on es produiria l'erupció, informació que ha mantingut les autoritats alerta. Torres ha afirmat que les prediccions d'on tindria lloc l'erupció s'han complert gairebé al detall i ha celebrat que hagi tingut lloc en una zona relativament allunyada de la població més propera. 

Erupció ràpida

Si bé fa dies que les illes Canàries pateixen regularment terratrèmols i que estaven en alerta volcànica, la ràpida erupció del nou volcà de La Palma ha sobtat els científics. Així ho ha expressat a Europa Press el coordinador científic de l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan), Nemesio Pérez, el qual ha assegurat que l'erupció els ha agafat "una mica de sorpresa" perquè s'ha produït "més ràpid" del que esperaven. 

La rapidesa, però, s'ha limitat a l'explosió, ja que actualment la lava avança aproximadament a 700 metres per hora, una velocitat menor que la d'una persona caminant. Es tracta d'una bona notícia, que facilita l'evacuació i redueix el perill per als ciutadans canaris. Tot i això, cal recordar que la lava arriba a temperatures de 1.100 graus i engoleix tot el que troba. 

L'erupció que es viu a La Palma segueix el patró de totes les que s'han registrat a la zona. Es tracta d'una erupció fissural, és a dir, més que la clàssica imatge del pic d'una muntanya escopint lava, ens trobem amb un terreny que s'ha esquinçat i del que hi ha diverses fonts que expulsen lava, gasos, piroclasts i altres. Els diversos punts que expulsen aquests materials s'anomenen boques i a l'illa n'hi ha actives 7 en aquests moments. 

Respecte a la possible duració d'aquesta explosió que ja fa més de 12 hores que està en marxa, els experts no volen sentenciar res. Podria seguir durant dies, setmanes o mesos. Es donarà per finalitzada quan passen diversos dies sense emissions de sofre, segons exposa Pérez.

Afectació ciutadana

L'erupció del volcà Cumbre Vieja ha obligat a evacuar entre 5.000 i 10.000 persones de tres municipis de la zona, segons la Guàrdia Civil. Tot i que l'erupció no ha estat al bell mig d'una zona urbanitzada, sí que ha estat a prop de cases i negocis, alguns dels quals ja han estat engolits per la lava. 

L'espectacularitat de l'explosió ha fet que molts ciutadans empesos per la curiositat s'apropessin perillosament a la lava. Les autoritats han demanat que, sobretot en aquestes primeres hores de l'erupció, s'extremin les precaucions. Torres ha reconegut que l'erupció deixa "imatges impressionants", però ha afegit que "temps hi haurà d'acostar-s'hi" a gaudir d'aquesta "festa de la naturalesa" que inclús pot esdevenir un reclam turístic.

 

Imatge principal: Un ciutadà observa de lluny l'erupció del volcà de Cumbre Vieja a La Palma / Europa Press