Els embassaments de les conques internes continuen disminuint. Aquesta setmana han baixat més de mig punt i podrien situar-se per sota del 27% abans que acabi. Cal assenyalar que l'any passat, que va ser un any considerat sec, estaven al 52% en aquestes mateixes dates, i segons la mitjana dels últims deu anys haurien d'estar al 75%. La situació és preocupant. Davant d'aquesta situació, alguns dels principals experts en la gestió del cicle integral de l'aigua lamenten que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) continuï esperant reunions de govern i taules presidencials en lloc d'emprendre ja les accions assenyalades pels informes tècnics, alguns des de dins de la mateixa ACA, per eludir els pitjors escenaris descrits pels grups d'investigació que analitzen l'evolució de la crisi climàtica, com la Comissió Mundial sobre l'Economia de l'Aigua.

Segons aquesta entitat, la crisi de l'aigua, l'escalfament global i la crisi de la biodiversitat es reforcen mútuament. Si no s'actua per transformar l'economia i la governança de l'aigua, el món s'haurà d'enfrontar a una situació d'escassetat sense precedents que afectarà països desenvolupats, on l'accés a l'aigua potable semblava un bé consolidat. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi Invertir la tendència: una crida a l'acció col·lectiva, que publicarà la Comissió Mundial sobre l'Economia de l'Aigua el 17 de març, dies abans de la Conferència de les Nacions Unides sobre l'Aigua 2023, que se celebrarà del 22 al 24 de març a Nova York. Es tracta del primer informe de l'esmentada comissió després que fos creada el maig de 2022. En aquest document s'alerta d'una creixent crisi mundial de l'aigua i s'exposen les mesures que poden i han de prendre's urgentment i col·lectivament per aturar-la.

Un canvi en la gestió de l'aigua

La Comissió Mundial sobre l'Economia de l'Aigua és un organisme afavorit per l'OCDE el principal propòsit de la qual és impulsar un canvi en la manera en què les societats governen, utilitzen i valoren l'aigua davant de la nova realitat climàtica que està provocant que sigui un bé escàs.

Entre les principals recomanacions d'aquest estudi, destaca la d'actuar col·lectivament per estabilitzar el cicle global de l'aigua en temps d'escassetat. Per això fa una crida específicament dirigida a les administracions locals a "aplicar una política de l'aigua basada en la innovació per catalitzar solucions immediates a problemes concrets mitjançant un augment de les inversions en aigua a través de noves modalitats de col·laboració publicoprivada".

La importància d'un model col·laboratiu

També anima a desenvolupar l'economia circular urbana de l'aigua, reduir la petjada hídrica en la indústria manufacturera, canviar els actuals sistemes de regadiu per altres de molt més eficients basats en el reg de precisió i els mètodes de cultiu per altres que consumeixin menys aigua i facin servir varietats més resistents a les sequeres.

Finalment, assenyala que la governança multilateral de l'aigua, que actualment està fragmentada, s'ha de remodelar per avançar cap a un model molt més col·laboratiu. En aquest sentit, es pot recordar que, en un recent comunicat, els responsables de la Comissió Mundial sobre l'Economia de l'Aigua ja feien una crida "a mobilitzar els sectors públic i privat a entorns d'ambicions compartides per obrir senders a la innovació i a la inversió a fi de garantir l'accés universal a l'aigua potable i de sanejament, la provisió suficient als sistemes alimentaris i industrials i el manteniment dels entorns naturals i la biodiversitat que acullen".