Des d'aquesta legislatura que els Agents Rurals estan sota el paraigua del Departament d'Interior. El cos, un més dels cossos d'emergències de Catalunya, que ara fa just 35 anys de la seva fundació, està immers en un procés de transformació. El juliol del 2019 el Govern va aprovar el Pla Estratègic del Cos d'Agents Rurals que ve a reforçar aquest cos. La precarietat en la qual han viscut els Agents Rurals els darrers anys es va veure agreujada el 21 de gener del 2017 amb l'assassinat de dos agents per un caçador a Aspa. El doble crim va sacsejar l'opinió pública, els Agents Rurals, va posar en relleu les mancances del tercer cos operatiu de Catalunya després dels Mossos d'Esquadra i els Bombers i va obrir el debat sobre si els agents han de portar o no armes.

Ara, quatre anys més tard, amb el Pla Estratègic impulsat per la consellera Teresa Jordà en marxa i amb nova conselleria i conseller, s'anuncia un increment del seu pressupost en un 18%, passant de 38 a 44,7 milions d'euros. Ho ha detallat avui el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, durant l'acte commemoratiu del 35è aniversari de la creació del cos. La celebració, que ha tingut lloc al monestir de Santes Creus, ha reunit prop de 300 agents. S'han lliurat 236 reconeixements als membres amb més de 25 i 35 anys de servei. Elena ha anunciat la millora dels recursos i una promoció de 100 nous agents, fins a arribar als 800 l'any 2024. Actualment hi ha 490 efectius, dels quals 427 són homes i 63, dones. "Encara tenim molta feina per fer, només un 14% són dones, la feminització del cos és un dels reptes de futur", ha afirmat Elena.

La satisfacció d'Elena

Elena ha expressat: “Sou un orgull per al nostre país, perquè sou una eina essencial per garantir el dret de la ciutadania de gaudir del territori i la nostra biodiversitat”. El conseller d’Interior ha remarcat també que “el pressupost per al 2022 preveu un 18% més de recursos per als Agents Rurals per fer millor la feina” i ha anunciat “una promoció de 100 nous agents, així com el desplegament de les categories professionals del cos i una millora dels recursos materials”. Pel que fa a la presència de dones al cos, el conseller ha assegurat: “Encara tenim molta feina per fer. Només un 14% dels agents rurals són dones, i hem de seguir treballant per la paritat, per justícia però també per eficàcia”.

Per la seva banda, en un vídeo enregistrat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que els Agents Rurals són un “exemple de compromís amb el territori”. El president també ha destacat la tasca que fa la policia mediambiental i ha afegit: “El compromís del Govern és donar-vos les eines, incrementar el nombre de recursos materials, però també de recursos humans del cos. El nostre compromís amb vosaltres és el retorn en forma de reconeixement de tota l’excel·lent tasca que heu fet al llarg d’aquests 35 anys”.

El director general dels Agents Rurals, Marc Costa, ha assegurat: “Avui els protagonistes sou vosaltres, agents amb una vocació de servei envejable i un compromís amb la natura encomiable. Sou un cos excepcional i cal una aposta ferma”, ha destacat. Per últim, l’inspector en cap del cos, Josep Antoni Mur, ha assegurat: “Ha estat un honor i un privilegi participar activament en el procés de construcció d’un cos polivalent i alhora altament especialitzat que és un referent a nivell europeu”.

El tercer cos d'emergències de Catalunya

El Cos d’Agents Rurals va ser creat per la Llei 9/1986, de 10 de novembre, de Cossos de Funcionaris de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de configurar una estructura administrativa que permetés assolir el repte que planteja als poders públics la necessitat de garantir una adequada protecció de la natura. La seva creació va ser conseqüència en part dels grans incendis devastadors que va patir Catalunya aquell any i es va tirar endavant amb l’objectiu de configurar una policia mediambiental que vetllés pel patrimoni natural, però també per les persones que hi viuen i que en gaudeixen.

Durant 35 anys els agents rurals han vetllat per la protecció del medi ambient i la conservació del nostre entorn perquè tothom en pugui gaudir. Actualment, el cos operatiu té prop de 500 efectius que treballen a tot Catalunya, excepte a la Val d’Aran, que té les competències transferides. Compta amb 240 vehicles, 5 embarcacions, 5 caiacs, 1 helicòpter i 15 drons. Té quatre grups de suport que desenvolupen tasques específiques (Grup de Suport de Muntanya, Grup de Suport Aeri, Grup de Suport Marí, Grup de Suport de Fauna i Flora) i tres grups especials (Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme i Grup Especial Caní). L’any passat els agents rurals van realitzar un total de 116.260 actuacions per a la protecció del medi natural.