Joan Ignasi Elena ha estat una hora declarant davant dos guàrdies civils vestits de paisà. Li han preguntat sobre el Pacte pel Referèndum, del qual ell n'era el portaveu, i no li han comunicat la seva imputació com sí que han fet amb altres interrogats sobre els preparatius del referèndum.

Elena ha arribat a un quart d'onze del matí a la caserna que la Guàrdia Civil té a Travessera de Gràcia i ha estat tres hores dins. Primer ha hagut d'esperar que acabés l'interrogatori de Jaume Clotet, director general de Comunicació del Govern. Clotet sí que ha sortit amb l'amenaça de la imputació per sedició de la Guàrdia Civil.

Joan Ignasi Elena ha manifestat "el malestar" perquè "el Pacte Nacional pel Referèndum, amb tot allò que representa, sigui citat en una investigació de la Guàrdia Civil, francament és desagradable i diu moltes coses. Ens hauria de fer reflexionar i fer un pas endavant per dir prou a determinades coses que estan passant".

Elena ha aprofitat per reivindicar "la transversalitat del pacte. L'extraordinària transversalitat de tantíssimes entitats que tenen mirades diferents sobre com es resol el conflicte polític que viu Catalunya, però que tenen molt clar que això es resol votant".

El portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, acompanyat dels membres de la comissió de coordinació del Pacte Nacional, ha declarat als mitjans, a la sortida de la declaració: "Hi ha poders que usen els instruments de l'Estat al servei del seu pensament polític i al servei de destruir el seu adversari polític". A més, Joan Ignasi Elena ha afegit: "Contra això s'ha d'estar al davant, enfrontats, encara que es pensi el mateix dels qui practiquen aquests comportaments".