Després d'una allau de burles i descrèdit cap a El Periódico per la suposada nota que la CIA hauria enviat als Mossos alertant-los d'un possible atemptat a la Rambla, el diari du a terme un segon intent per guanyar credibilitat. Hores després de la publicació del contingut de la nota, ara ha fet pública la capçalera de la suposada comunicació.

Aquesta nova versió de la nota inclou indicadors de diferents camps, com "classification", "date", "from" o "to", la majoria d'ells buits. Els pocs que contenen informació indiquen que la comunicació va ser enviada el dia 21 d'agost, quatre dies després dels atemptats, anava dirigida al CITCO (Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat) i duia per títol "Text of nota sent to Mossos on 25 May".

Les dades que es donen a conèixer obren noves incògnites. Per què el dia 21 d'agost, després dels atemptats, els serveis d'intel·ligència nord-americans haurien tornat a enviar al CITCO la nota transmesa a tots els cossos de seguretat de l'Estat tres mesos abans? En canvi, en aquest missatge, només s'assenyala els Mossos.

També destaca que el director d'El Periódico, Enric Hernández, ja no signa aquesta segona publicació, a diferència de la primera. La informació s'atribueix a un impersonal 'El Periódico / Barcelona'. 

Correcció d'errors

En aquesta versió editada, s'han corregit alguns errors que apareixen a la comunicació inicial i que han estat molt criticats. S'ha eliminat la 's' del final de la paraula 'administratives', s'ha canviat la 'k' de la paraula Iraq per una 'q' i, finalment, s'ha canviat la tipografia de les cometes que obrien i tancaven el text -de « » a " "-. Aquests dos últims errors havien estat assenyalats fins i tot per Wikileaks des del seu compte oficial.

El diari justifica aquests canvis assegurant que la font va demanar a última hora canviar "la família de lletra original per una altra qualsevol". Aquest canvi hauria provocat "lògicament i automàticament", segons diuen, el canvi de les cometes que apareixen al primer text. En el mateix "procés de substitució", continuen, "va lliscar per error" la 'k' en lloc de la 'q'. Aquest mateix error ha estat explicat de manera diferent pel director del diari aquest matí. Hernández ho ha relacionat amb l'"afiliació o nacionalitat de l'autor", la qual desconeixen.

Aquest vespre, han pogut publicar la suposada nota original perquè "la font ha alliberat al diari del manteniment de les esmentades condicions".

el periodico text sencer nota mossos

De fet, la portada de El Periódico d'aquest divendres obre amb la notícia "Noves notes de la CIA demostren contactes amb 'The Mossos'", fent referència a la capçalera que es va fer pública diumenge.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat