La d'avui és la tercera gran espifiada del diari El País, amb la sort que la "mort" de Juan Carlos I no arribarà a la portada impresa. Pitjor va anar amb els dos greus errors de 2004 i 2013, que van acabar impresos a cinc columnes: l'atribució a ETA dels atemptats a l'estació d'Atocha de l'11-M del 2004 i la fotografia d'Hugo Chávez agonitzant, una "exclusiva mundial" que quedaria en vergonya còsmica.

L'atribució del 11-M a ETA és compartida amb altres diaris espanyols, als que el llavors president del govern, José María Aznar, o membres del seu gabinet, van trucar personalment per assegurar-los-hi que la banda terrorista era responsable de l'atemptat.

El 2016, El País recordava aquell dia. "La feina es va complicar des del mateix matí de l'atac, quan el president José María Aznar va trucar al diari per comunicar que ETA havia comès aquest atemptat. El País va distribuir una edició extra amb la versió del president a tota portada: 'Matança d'ETA a Madrid'. Malgrat aquella aposta equivocada, el diari va mantenir des d'aleshores una línia informativa basada en la investigació que va atribuir la matança als terroristes islamistes que realment la van cometre". En següents edicions es va rectificar l'error.

elpais 11m

elpais 11m 2

No era ell

El 24 de gener de 2013, El País titula en portada "El secret de la malaltia de Chávez". La foto mostra un home intubat del qual el diari afirma que es tracta del president veneçolà "durant el tractament mèdic rebut a Cuba". A més, indica que "queda prohibida la seva reproducció", ja que el diari té "els drets mundials" de la imatge.

En realitat, l'home de l'exclusiva no és el líder bolivarià, sinó un pacient d'acromegàlia de 48 anys a qui se li practica una intubació. La imatge ve d'un vídeo penjat a Youtube el 6 d'agost del 2008.

En una pàgina interior, el diari diu: "La imatge que avui publica El País, feta fa uns dies, mostra un moment del tractament mèdic a Cuba, segons les fonts consultades per aquest diari (...). El País no ha pogut verificar de forma independent les circumstàncies en què va ser presa la imatge, ni el moment precís ni el lloc".

Cap a les 6:30 de la matinada, la web del diari anunciava la retirada de la imatge, subministrada per l'agència Gtres, "després de constatar que no corresponia a Chávez". El País va paralitzar la distribució de l'edició amb la foto falsa i en va enviar una altra de corregida als quioscos.

el pais fotografia chavez

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat