El País ha publicat la notícia de la mort de Joan Carles I “a conseqüència de les complicacions de l’operació cardíaca a que s’ha sotmès”. Ha estat una errada, en publicar el diari l’esborrany que tenia preparat per l’avinentesa, potser un senyal que la intervenció del rei emèrit no era tan de tràmit. Fins i tot diu que "un cop que ha transcendit la notícia, ha arribat un doll de condols, tant des d'Espanya com de l'estranger".

En realitat, l’operació “ha estat un èxit”, segons la directora gerent de la clínica on s’ha fet la cirurgia, Lucía Alonso.

Mor JC

Així es veia al mòbil la mort de Joan Carles I

“Es veu que algú a El País ha deixat publicat en obert l’esborrany d'una peça sobre l'eventual mort del rei en l'operació d'avui”, explica al seu compte de Twitter l’expert en xarxes socials José Manuel Rodríguez. “Li pot passar a qualsevol. El problema és no establir un protocol de seguretat per a determinats continguts, que no haurien de poder publicar-se per accident, [com que] algú amb permisos el validi o alguna cosa així. Segur que no els torna a passar”.

La falsedat ha saltat a les xarxes socials en repiular-la el periodista Alfonso de Castañeda. Ha estat eliminada quan ja començava a créixer. És típic que els mitjans tinguin preparats els obituaris de personatges rellevants o avenços de fets més o menys previsibles per a publicar-los com més aviat millor a les seves webs i difondre-ho a les xarxes socials. A l’hora de publicar aquesta informació, el diari no havia dit ni piu de la pífia.