Agents del GEI, en una acció /MdE

Els atemptats de divendres passat a París assumits per l'Estat Islàmic (EI o DAESH) han activat totes les alarmes. A Catalunya, el Departament d'Interior, com també a la resta de l'Estat, ha activat el nivell 4 amb reforç sobre 5 d'alerta antiterrorista. Una situació que, comptat i debatut, suposa hiperactivar tota la plantilla dels agents destinats a la lluita antiterrorista, augmentar els controls i posar en funcionament diverses unitats de la policia altament especialitzades que comprenen des de la Unitat Canina dels Mossos a la Brigada Mòbil o Brimo, és a dir, la unitat antiavalots.

Com s'estableix el nivell d'alerta

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat aquest migdia a Barcelona que la situació d'alerta a l'Estat espanyol es decreta a través d'una "decisió política". "Recollim les dades de les unitats d'informació del Cos Nacional de Policia, de la Guàrdia Civil o del Centre Nacional d'Intel·ligència i les sotmetem a avaluació al Consell de Seguretat Nacional", detalla el ministre, que no veu motius, ara per ara, per incrementar el nivell d'alerta.

El fet que Catalunya tingui policia i una idiosincràsia social pròpies obliga els Mossos d'Esquadra a avaluar i recomanar per la seva banda el nivell d'alerta. Fonts de la policia expliquen a El Nacional, que els dossiers de risc els elabora l'equip de l'Àrea Central d'Anàlisi de la Comissaria General d'Informació, que aglutina les incidències, informes i transmissions dels diferents "operatius" a peu de carrer.   "Funciona com un equip d'intel·ligència que avalua els riscos", apunten les mateixes fonts.

Què suposa el nivell 4 amb reforç?

Des del mes de gener Catalunya estava en situació d'alerta 4 pels atemptats contra el setmanari satíric francès Charlie Hebdo. Aquesta situació suposava l'increment de la seguretat i la protecció en cinc punts: centres estratègics o infraestructures crítiques –centrals nuclears–; transports públics; aglomeracions; ports i aeroports; centres comercials. Tot això amanit  amb un visible increment de patrulles i forces de seguretat al carrer i un increment de la tasca de les brigades d'informació.

En el paquet de mesures també s'inclou l'avís a l'Exèrcit, no només perquè incrementi la vigilància de les seves instal·lacions, sinó per a futures col·laboracions en tasques que la policia aniria justa per cobrir. En aquesta fase, es mantindria activada la unitat dels Mossos del Tedax –artificiers– i la Unitat Canina.

Vigilància en 750 punts

Ara bé, l'increment del nivell 4 amb "reforç" suposa activar altres unitats de la policia molt especialitzades com ara la unitat aquàtica; la de muntanya; l'aèria; la del subsòl; la Brigada Mòbil (antiavalots); l'Àrea de Recursos Operatius (ARRO) i el Grup Especial d'Intervenció –les "forces especials" de la policia catalana. Així mateix, el protocol d'Interior ha multiplicat els controls per carretera i els d'accessos a zones "calentes".

Des de divendres a la nit, a més d'activar tot aquest mecanisme, els Mossos han extremat la vigilància en 750 punts, 20 dels quals són interessos francesos, i alguns del Regne Unit i alemanys.  "En aquest nivell d'alerta, els Mossos dediquen un 25% del seu temps ordinari a tasques de control i vigilància", recorden des d'Interior a El Nacional per evidenciar el grau de mobilització que suposa aquest operatiu.

I les policies locals?

Les policies locals també entren en aquest protocol com agents de proximitat i amb disposició de realitzar tasques de vigilància. Durant el mes de març un miler de comandaments de les policies locals de Catalunya van participar en un curs organitzat per la Comissaria d'Informació dels Mossos d'Esquadra, a la central operativa de la policia catalana a Sabadell.

En aquest curs, els Mossos van explicar als representants de més de 200 policies locals des de la història del gihadisme, a mesures d'autoprotecció, passant per una formació sobre explosius fins a arribar a la psicologia que impulsa l'arquetipus del "llop solitari".