Aquesta setmana ha fet un mes que els centres educatius van obrir després del confinament i l'estiu. Les últimes dades mostren que hi ha un 2% de grups confinats i 966 centres afectats, gairebé un 19%. La secretària general del Departament d'Educació, Núria Cuenca, defensa a l'ACN que les xifres demostren que les mesures adoptades "estan funcionat" i destaca que "no s'estan produint contagis a les escoles".

Assegura també que els centres romandran oberts, tot i el "petit increment" de casos. Sindicats i part de les famílies valoren positivament haver tornat a les aules però defensen que si les escoles funcionen és a costa del sobreesforç dels professionals. Demanen més docents, baixar ràtios i més mesures a favor de l'educació.

escola ACN recurs

Imatge: ACN

Cuenca fa una valoració positiva de l'inici de curs i afirma que l'evolució ha estat "estable" pel que fa a l'afectació de la pandèmia de la Covid-19. Reconeix que en els darrers dies hi ha hagut un "petit increment" de casos, relacionat amb l'empitjorament de la pandèmia a Catalunya, però insisteix que "no hi ha hagut cap contagi que s'hagi produït dins de l'escola".

Amb dades actualitzades aquest divendres, el nombre de grups escolars confinats per un positiu de Covid-19 era de 1.664, el 2,31% del total. A més, hi havia 41.243 persones confinades i 3.020 positius confirmats en els darrers 10 dies. D'aquests, 2.696 entre alumnat (0,19% del total), 274 entre docents i personal d'administració (0,17%) i 50 entre personal extern. Els positius acumulats declarats són 7.329.

Tot i l'empitjorament generals de les dades sanitàries, Cuenca insisteix que les escoles es mantindran obertes ja que ha assegurat que no només fan una funció educativa sinó també social. "Hem d'assegurar que no afeblim encara mes la crisi social tancant les escoles, que sabem que són una garantia de cohesió social i igualtat", defensa.

Els docents alerten del "caos"

Lluny d'aquesta valoració positiva, el portaveu d'USTEC, Xavier Díez, resumeix l'inici de curs amb la paraula "caos" i afirma que hi ha "molt malestar i molta irritació" entre els docents, que tenen una sensació d'"abandonament".

Escoles coronavirus 2   Sergi Alcàzar

Imatge: Sergi Alcàzar

Díez no és optimista pel que fa al futur i, tot i que reconeix que la incidència del virus a les aules no és molt destacable actualment, assegura que l'"invent" dels grups bombolla no funciona. "Les pròpies xifres del Departament són molt preocupants", apunta.

Pel que fa als docents, assegura que el "vaixell s'enfonsa" i que falten docents, uns docents que a més "han de fer de tot". "Han de prendre la temperatura, netejar les taules, atendre les famílies, mantenir que els alumnes no es barregin... anem de sobreesforç en sobreesforç", lamenta.

Les famílies demanen més recursos

La presidenta de les Associacions Federades de Famílies de Catalunya (aFFaC), Belen Tascón, comparteix en línies generals aquesta visió i reivindica que les escoles estan funcionament però amb el "mínim de recursos possibles". Creu que el fet que les escoles estiguin obertes és un "èxit col·lectiu", que les dades reflecteixin "que no hi ha contagi dins dels centres" i espera que així continuï sent tot i l'empitjorament de la pandèmia. Malgrat tot, apunta que mantenir els centres oberts "no és suficient" sinó que calen mesures per garantir al màxim la seguretat i la qualitat educativa.

En aquest sentit, insisteix que no s'han contractat tots els docents promesos, que es mantenen ràtios altes, que no s'han habilitat espais extra fora dels centres i que no hi ha directrius clares sobre ventilació. A més, alerta sobre la problemàtica per cobrir les substitucions. En aquest sentit, lamenta la "sobrecàrrega" que pateixen els centres educatius i les divergències en els protocols de gestió de la covid que generen moltes preguntes a les famílies. "S'està intentant passar la pandèmia fent el mínim possible", conclou Tascón.

Cansament emocional amb només un mes de curs escolar

Tascón comparteix amb el president de la Federació d'Associacions de Mares i Pares de l'Escola Lliure de Catalunya (Fapel), Josep Manel Prats, que fa un mes que van obrir els centres però que sembla "que en faci tres". En aquest sentit, Prats afirma que hi ha cansament emocional per part de docents i famílies per la intensitat de la situació i demana al Departament d'Educació que això es tingui en compte per abordar-ho.

Amb tot, Prats fa una valoració "molt positiva" de l'inici del curs perquè "els auguris que hi havia abans de començar eren terribles". Assegura que escoles i professorat han superat "perfectament" les expectatives generades i celebra que en línies generals "tot està funcionant molt bé". En aquest sentit, fa una menció especial a l'esforç dels equips directius i docents.