La companyia de telecomunicacions Orange s'ha adjudicat un contracte de 9,8 milions d'euros amb el Departament d'Educació de la Generalitat, per proporcionar internet als alumnes més desfavorits i així reduir la bretxa digital. L'objectiu de l'acord és garantir la formació en línia per l'impacte de la Covid-19. 

La Generalitat va licitar l'agost passat un concurs per a proporcionar connectivitat i garantir l'educació a més de 50.000 estudiants de Catalunya, una adjudicació que s'ha endut Orange, segons ha informat la companyia en un comunicat. D'aquesta manera, els alumnes amb menys recursos disposaran de connexió a internet a través de la xarxa mòbil d'Orange, que proporcionarà l'amplada superior de banda per connectar-se a les aplicacions docents.

El projecte d'acceleració de la transformació digital dels centres és una iniciativa que té per objectiu corregir la desigualtat educativa en el marc del Pla d'Educació Digital de Catalunya 2020-2023.

La companyia ha assegurat que garantirà la seguretat de les connexions amb 'Orange Security Site' i, a més, permetrà a Educació obtenir un informe detallat de cada centre educatiu. "Aquest cas és especialment important per a nosaltres, ja que va dirigit a famílies desfavorides, un repte en el qual volem donar una resposta eficaç", ha destacat el director d'Administracions Públiques d'Orange, Íñigo Polo.

L'Ajuntament de Barcelona també recolza als alumnes més vulnerables 

D'altra banda, l'Ajuntament de Barcelona, mitjançant el Consorci d'Educació, ha creat un banc de préstec de tauletes amb internet per a l'alumnat vulnerable durant el confinament. El consistori ha invertit 500.000 euros de Fons Covid en la compra de 2.000 dispositius, que se sumen als 300 que van quedar disponibles el curs passat després que es distribuïssin 2.700 tauletes entre tots els alumnes en situació de vulnerabilitat social que cursaven sisè de primària o primer d'ESO.

El Consorci, doncs, gestiona un banc amb més de 2.300 tauletes disponibles per a l'alumnat que estigui confinat per la Covid-19, tant els que han donat positiu com els que s'han vist obligats a fer quarantena per ser contacte en un grup estable.

Tablet Unsplash

Segons l'Ajuntament, els destinataris d'aquest servei són els alumnes que es troben en una situació de vulnerabilitat acreditada i que estan cursant estudis obligatoris i postobligatoris en centres públics i concertats de la ciutat. "Es vol assegurar l'equitat de tot l'alumnat davant de situacions de confinament, garantir la igualtat d'oportunitats educatives i fer front a la bretxa digital", assegura el consistori.

Des de principis d'octubre han accedit a aquest servei de préstec de tauletes 610 alumnes en ensenyament obligatori de 91 centres educatius, i s'han distribuït 1.464 dispositius entre alumnes de postobligatori. Quan el Consorci d'Educació té coneixement del confinament d'un grup, es posa en contacte amb el centre per saber si hi ha alumnes susceptibles de necessitar una tauleta per seguir les classes des de casa.

El Consorci cedeix els dispositius al centre, que és el que els lliura als alumnes fins a la fi del confinament. Un cop superada la quarantena, els han de tornar. Tots els dispositius són desinfectats i reiniciat a cada devolució abans del nou préstec.

Fotografia principal: Una família en situació vulnerable estudiant a casa durant la crisi del Coronavirus / Sergi Alcàzar