Més de 400 persones s'han manifestat aquest dissabte al migdia pels carrers del Prat de Llobregat per protestar en contra de les obres de la nova àrea residencial estratègica (ARE Sud) i l'ampliació de l'aeroport, segons els Mossos d'Esquadra. Els ecologistes denuncien que l'impacte que tindran les obres, que ja estan en marxa, i la previsió de creixement de la infraestructura seran irreversibles, especialment en l'entorn de la Ricarda, una zona humida amb més de 300 anys d'història i que asseguren que és insubstituïble.

 

prat de llobregat ampliación aeropuerto manifestación protesta acnEls ecologistes han sortit pels carrers del Prat / ACN

Conservació del riu Llobregat

La concentració ha sortit precisament de l'emplaçament on ja s'estan duent a terme els treballs i ha acabat davant de l'Ajuntament del municipi, després de resseguir els principals carrers de la localitat. Els manifestants s'han concentrat a la confluència de l'avinguda Onze de Setembre i la carretera de la Bunyola, on es troba un dels extrems on ja han començat les obres de la coneguda com a ARE Sud, una ampliació urbanística que denuncien que arribarà fins a 100 metres de la llera del riu Llobregat.

"Les obres afecten uns camps situats a l'Àrea Important per a la Conservació de les Aus i la Biodiversitat (IBA) 140 del delta del Llobregat", assenyala Pere Bonet, portaveu de l'entitat ecologista Ni un pam de terra.

"És important la defensa d'aquest espai des d'un punt de vista mediambiental i paisatgístic, és un error per part de l'Ajuntament i la Generalitat que hagin iniciat les obres per edificar en aquesta zona", afegeix Bonet. Per aquest motiu, fa més d'un any que han iniciat un conjunt de protestes, entre manifestacions, concentracions i una moció al ple de l'Ajuntament, entre d'altres, per reclamar la protecció de l'entorn natural.

 

performance ecologistas el prat de llobregat manifestación ampliación aeropuerto acnEls ecologistes fan una performance per protestar contra les ampliacions urbanístiques / ACN

L'Ajuntament també en contra

El segon front obert se centra en l'anunci d'AENA d'ampliar la tercera pista de l'aeroport, on sí que coincideixen amb l'Ajuntament que cal evitar-ho. En aquest entorn es troba la Ricarda, una reminiscència de l'antic curs del riu Llobregat i amb 300 anys d'història.

"És una zona humida, no un llac artificial, i és important conservar l'ecosistema, no es podria reproduir creant una altra llacuna al delta", adverteix Bonet.

Performance en protesta

La concentració ha iniciat amb el repartiment de carxofes conreades a l'entorn agrícola del Prat i lemes contra el president d'AENA, Maurici Lucena, i l'Ajuntament del Prat de Llobregat, entre d'altres. La meitat del recorregut ha coincidit amb el mercat ambulant, on han simulat una parada on venen maons i ciment, en referència a l'expansió urbanística prevista al municipi.

 

ecologistas el prat de llobregat aeropuerto ampliación protesta acnEls manifestants duen a terme una performance en protesta / ACN

La marxa ha acabat a la plaça de la Vila, davant de l'Ajuntament, on el col·lectiu s'ha concentrat i han fet explotar uns globus pintats amb motius que volien representar l'explosió urbanística que està vivint la localitat.

 

Foto principal: prop de 400 manifestants es concentren al Prat de Llobregat en protesta de l'ampliació urbanística de la zona / ACN