Les organitzacions ecologistes Greenpeace i Ecologistes en Acció, juntament amb Oxfam Intermón han interposat una demanda contra el govern espanyol davant del Tribunal Suprem per "inacció i insuficiència i timidesa" en el compliment dels compromisos internacionals adquirits.

Les organitzacions han determinat com a punts clau per litigar contra l'Executiu l'incompliment dels terminis de presentació del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) i de les Estratègies a Llarg Termini davant de la Comissió Europea, que van expirar el 31 de desembre de 2019 i 1 de gener de 2020 respectivament.

En un roda de premsa telemàtica, els tres grups han explicat que amb aquest primer plet climàtic contra l'Estat, volen demostrar que el Govern "vulnera" els compromisos assumits en l'Acord de París per no superar els 1,5 graus, segons els quals la reducció d'emissions de Gasos amb Efecte d'Hivernacle (GEI) no hauria de ser inferior al 55 % el 2030 -respecte a 1990- i al zero net el 2040.

molins d'aire unsplash

Unsplash

Tanmateix, han lamentat que, a Espanya, un país molt afectat pel canvi climàtic, l'esborrany del govern espanyol estableix un objectiu de reducció del 23 % de les emissions el 2030, molt per sota del referit compromís internacional.

Per evitar un canvi climàtic devastador només hi ha una via, "reduir dràsticament i ràpidament les emissions de CO2 i accelerar la transició ecològica, el que requereix de decisions polítiques i judicials valentes," ha alertat Mario Rodríguez director de Greenpeace.

"No n'hi ha prou amb les paraules és el moment d'actuar, la llei ens empara i la política no ens pot fallar una vegada més", ha incidit Rodríguez.

Els vulnerables, els més afectats

En la mateixa línia s'ha manifestat Paco Segura, coordinador d'Ecologistes en Acció per a qui en aquests moments en què la pandèmia mostra la cruesa d'una crisi global, no es pot ignorar el problema climàtic i ha observat que amb aquesta demanda "ens juguem molt com a societat".

Ha recordat l'"escassíssima actuació de Governs anteriors en matèria climàtica, i fins i tot nul·les", però, segons el seu parer, això no és excusa per materialitzar el gran compromís amb l'Acord de París.

Els grups han advertit que "fa anys que emetem GEI per sobre de l'establert", per recordar que, durant el repartiment per complir la reducció d'emissions recollides en el Protocol de Kyoto, a Espanya se li va permetre un increment del 15 % respecte a les de 1990, en lloc de reduir-les com a la majoria d'Estats de la Unió Europea.

Segons el seu parer, lluny de respectar aquest límit, Espanya ha incrementat les seves emissions, i només l'impacte de la posterior crisi econòmica va reduir les emissions fins a 2012, moment en què aquestes van reprendre un creixement constant fins avui.

Per a les organitzacions, amb els objectius previstos pel Govern per disminuir els GEI no s'evitarà l'impacte de sequeres, augment del nombre dels incendis, pluges torrencials i una pujada més gran|important del nivell del mar, situacions que, afectaran, en gran manera, els més vulnerables.

En aquest sentit, Franc Cortada, director d'Oxfam Intermón ha detallat que els més vulnerables són alhora els que menys contaminen i els menys recursos tenen per adaptar-se al canvi climàtic, per la qual cosa és important adoptar mecanismes per defensar aquestes persones, en especial a les dones.

En aquest punt, Cortada ha apel·lat a la sensibilitat feminista del Govern actual per posar èmfasi en què "la vulnerabilitat té rostre de dona."

Respecte a la demanda interposada, els serveis jurídics de les organitzacions han explicat que, encara que aquesta prosperés en els propers mesos, es tracta de "veredictes difícils de dur a terme", perquè l'Estat manca de mecanismes necessaris per obligar a la seva execució, pel que apel·len a la societat per exigir el seu compliment.

És l'hora -han coincidit els tres- d'adoptar mesures pertinents amb "les obligacions històriques i ambientals del país" i d'aprovar plans de protecció ambiental amb una àmplia participació pública i una avaluació ambiental estratègica.