Avui, dilluns 8 d'abril, tindrà lloc un eclipsi solar amb una durada d'uns 4 minuts i 20 segons, com ha explicat la NASA. L'eclipsi solar es podrà gaudir especialment en tres països: Mèxic, els Estats Units i el Canadà. La localitat mexicana de Nazas, de 4.000 habitants, serà el lloc més pròxim al punt de totalitat més llarga. Tot i això, s'espera que també es pugui veure des d'Espanya

 

☀️ Eclipsi solar del 8 d'abril en directe: el vídeo de la NASA en viu
 

🔭 Què té d’especial l’eclipsi de sol total d’aquest dilluns? bogeria a Nord-amèrica
 

 

Quan es produeix un eclipsi solar?

Un eclipsi solar es produeix quan la Lluna passa entre la Terra i el Sol, enfosquint així la imatge del Sol per a un espectador en la Terra. Un eclipsi solar total es produeix quan el diàmetre aparent de la Lluna és major que el del Sol, bloquejant tota la llum solar directa, convertint el dia en foscor. La totalitat passa només en un camí estret a través de la superfície de la Terra, amb l'eclipsi solar parcial visible en una regió circumdant de milers de quilòmetres d'ample.

Aquest eclipsi serà el primer eclipsi solar total que es veurà al Canadà des de 1979, el primer a Mèxic des de 1991 i el primer als Estats Units des de 2017. Serà l'únic eclipsi solar total en el segle XXI, on la totalitat serà visible a Mèxic, els Estats Units i el Canadà. ​També serà l'últim eclipsi solar total visible als Estats Units contigus fins al 23 d'agost de 2044.

Es podrà veure des de Catalunya?

A Espanya hi ha dues províncies en les quals es podrà veure l'eclipsi de manera parcial, però cap d'aquestes és Catalunya

Segons l'Institut Geogràfic Nacional, l'eclipsi solar serà visible a les illes Canàries més occidentals (El Hierro, La Palma, La Gomera i Tenerife) i en alguns punts de Galícia, però amb magnituds molt baixes. 

L'eclipsi començarà a les 20.17 hores a Canàries i finalitzarà a les 21.44 hores, encara que només es podrà veure durant uns minuts. A Galícia, l'eclipsi començarà a les 21.02 hores i finalitzarà a les 22.45 hores.

Quan hi haurà un eclipsi solar a Espanya?

L'últim eclipsi solar visible com a parcial a Espanya va tenir lloc el 14 d'octubre de 2023 i el següent es produirà el 29 de març de 2025 i serà visible en tota Espanya.

El pròxim eclipsi solar visible com a total a Espanya tindrà lloc el 12 d'agost de 2026, seguit d'un altre el 2 d'agost de l'any següent, segons informa l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN).

Com veure l'eclipsi del 8 d'abril del 2024?

Per a veure l'eclipsi és important tenir en compte que només s'ha de mirar al Sol directament si es disposa d'un filtre homologat o d'unes 'ulleres d'eclipsi' que han d'estar homologades per la Comunitat Europea per a l'observació solar (índex d'opacitat 5 o major) i han de ser usades seguint les instruccions impreses en elles.

El Sol també pot ser observat sense perill veient la seva imatge projectada sobre alguna mena de pantalla situada a l'ombra.

A la web de la NASA també es podrà seguir en directe en línia l'eclipsi solar d'aquest 8 d'abril de 2024.