Aquest dilluns 8 d'abril tindrà lloc un eclipsi solar, un fenomen astronòmic poc habitual de veure i que ha despertat un gran interès entre els ciutadans. D'aquesta manera, en alguns punts del món es podrà apreciar com la Lluna passa entre la Terra i el Sol, enfosquint la imatge de l'estrella, en bloquejar la llum directa que ens arriba. El d'aquest dilluns, però, és un esdeveniment històric: i és que l'eclipsi solar del 8 d'abril serà el més vist de la història. A continuació, t'expliquem el motiu i tot el que has de saber d'aquest fenomen natural.

🌒 Què té d’especial l’eclipsi de sol total d’aquest dilluns? Bogeria a Nord-amèrica
 

🔭 Eclipsi solar del 8 d'abril de 2024: es podrà veure des de Catalunya?

Vídeo en directe de l'eclipsi solar del 8 d'abril 

L'eclipsi solar del 8 d'abril, també conegut com a Gran Eclipsi Americà, s'ha convertit en un fenomen de gran rellevància. Es calcula que més de 32 milions de persones podran gaudir d'aquest espectacle natural, que es convertirà en el més vist de la història. Si els vols veure en directe, pots seguir-lo a través d'aquest vídeo en viu de la NASA:


Per què serà l'eclipsi més vist de la història?

El motiu és simple: es preveu que travessi Amèrica del Nord, passant per països com Mèxic, els Estats Units i Canadà, sent visible així en una de les zones més poblades del món, cosa poc habitual. En concret, l'eclipsi recorrerà una franja estreta de Nord-amèrica, d’uns 190 quilòmetres d’ample, arribant a la costa del Pacífic de Mèxic a les 11:07 am (quan a Catalunya són les 19:07), per després creuar en diagonal ascendent els Estats Units, des de Texas fins a Maine, i desaparèixer a l'est del Canadà, a les 5:16 pm hora local (aquí seran les 23:16 hores).

L'interès despertat per l'eclipsi del 8 d'abril ha atret desenes de milers de turistes, que s'han desplaçat fins a les ciutats des d'on es podrà veure. Per posar un exemple, l'estat de Nova York preveu rebre aquest dilluns un milió de turistes nacionals per veure el fenomen natural, segons ha informat la governadora Kathy Hochul. Fa 99 anys que no s'observa un eclipsi total des d'aquesta ciutat, que aquest 8 d'abril serà un dels millors llocs des d'on veure'l, així com altres municipis del nord dels Estats Units. Un altre indret que aplega milers de turistes, hores abans, són les cascades del Niàgara, on fins i tot la NASA ha establert el lloc oficial d'observació. 

eclipse solar cataratas niagara / EFE/EPA/SARAH YENESEL
Les cascades del Niàgara s'omplen de gent per veure l'eclipsi solar / EFE/EPA/ Sarah Yenesel

En el cas de Nova York, l'eclipsi solar del 8 d'abril serà visible entre les 15:18 i les 15:22 hora local (19:18 i les 19:22 GMT). Malgrat que les condicions meteorològiques poden dificultar la visibilitat, ja que s'espers un dia ennuvolat, l'estat fa 17 mesos que es prepara per aquest esdeveniment global, que ha omplert els allotjaments de plataformes com Airbnbs, Vrbo o similars.

La febre per l'eclipsi solar està mínimament justificada, i és que la NASA ha informat que no es veurà un fenomen similar als Estats Units fins a l'any 2044, a excepció d’Alaska i Hawaii. Així, aprofitant l'ocasió i el turisme, s'han organitzat diversos esdeveniments per veure'l, que concentraran milers de persones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!