Dues persones han mort atrapades per una allau aquest dijous al matí a la Vall de Conangles, a la Val d'Aran, segons han informat els Bombers de la Generalitat. A més, una tercera persona ha quedat ferida crítica amb politraumatismes. En un principi el ferit crític ha estat evacuat a l'Hospital de Viella i, posteriorment, l'han traslladat a l'Hospital de Bellvitge en helicòpter medicalitzat, segons ha indicat el SEM. Els Bombers han estat alertats poc després de les deu del matí que s'havia produït una allau en una zona propera a la boca sud del túnel de Vielha. Els tres atrapats per l'allau estaven fent treballs d'estudi i de recerca a la zona.

Fins al lloc s'han desplaçat Pompièrs d'Aran i efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) amb un helicòpter. També s'han desplaçat a la zona els Mossos d'Esquadra amb la Unitat d'Intervenció en Muntanya i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb un helicòpter medicalitzat. Protecció Civil recorda que el perill d'allaus és marcat, 3 sobre 5, a tots els sectors del Pirineu i del Prepirineu i que està augmentant lleugerament al Pirineu Oriental. 

Treballadors del Centre de Recerca d'Alta Muntanya de la UB

Totes tres víctimes treballaven al Centre de Recerca d'Alta Muntanya de la Universitat de Barcelona. A primera hora han sortit de l'edifici que té el Centre a la boca sud del túnel de Vielha per dirigir-se al Lac Redon per fer treball de camp. Davant la impossibilitat de contactar amb aquests tres treballadors, el responsable de l'equip, ha donat l'alerta. De manera immediata s'ha activat l'operatiu de recerca i amb un temps rècord s'han localitzat les tres persones. Juanmi Riu, responsable del Grup de Rescats de Muntanya dels Pompièrs d'Aran, ha dit que ha estat gràcies a l'aparell de detecció en cas de quedar colgat per una allau (ARVA) que portaven. A la zona el perill d'allaus estava a nivell 3 sobre 5 però segurament a la muntanya hi havia plaques formades pel vent que han desencadenat l'allau.

Els equips de rescat s'han desplaçat a la zona amb helicòpter i al cap de tres minuts d'arribar al lloc han localitzat la primera víctima semienterrada. Aquesta persona estava conscient amb múltiples fractures. Els Pompiers han detectat el senyal d'una segona ARVA i amb 5 minuts ha estat localitzada enterrada a pocs metres de profunditat. A un lateral de l'allau han localitzat, pocs minuts després, la tercera persona del grup també semienterrada. Aquestes dues persones presentaven una aturada cardiorespiratòria i els equips d'emergències ja no han pogut fer res per evitar la mort.