Ciberatac contra Espanya. D’ençà que el passat dijous va iniciar-se l’ofensiva militar de Rússia contra Ucraïna, tots els serveis d’intel·ligència i els cossos policials es van posar en alerta per possibles atacs coordinats des del Kremlin per comprometre la seguretat dels aliats de la resistència anti-russa. Poc es pensaven els analistes que el primer atac cibernètic que es coneixeria, però, seria el hackeig del compte d’Instagram de l’Estat Major de la Defensa espanyol (@Emad_mde). Aquest matí, al voltant de les deu del matí, el perfil del comandament dels tres exèrcits ha canviat sobtadament la seva foto principal per una d’una dona amb poca roba, gairebé despullada. S’han publicat també més fotos al mateix perfil, seguint la mateixa tònica, fotos de dones gairebé despullades. 

Després de comprovar que no es tractava d’un error, s’ha confirmat que el compte d’Instagram de l’Estat Major de la Defensa havia estat víctima d’un hackeig per part d’uns desconeguts. S’han aplicat els tallafocs que tenen establerts en aquests casos i hores més tard s’han pogut eliminar les fotografies i s’ha comunicat que s’ha pogut recuperar el control del compte en aquesta xarxa social. Si bé no es tracta d’un servei crític per la seguretat estatal, no deixa de ser un atac contra els interessos espanyols

EMAD HackCaptura de pantalla de les imatges de dones despullades que s'han colat a l'Instagram de l'EMAD / Cedida

S’està investigant si l’accés ha estat per força bruta o s’ha pogut hackejar la contrasenya del perfil d’Instagram i alhora si es tracta d’un atac interior -per algun error o negligència d’algun dels gestors- o exterior i si està relacionat, o no, amb la guerra d’Ucraïna. Fonts militars han detallat que l'accés a aquest canal d'informació no compromet la seguretat i que només es tracta d'un perfil de comunicació unidireccional on es publiquen imatges de les operacions que els militars espanyols fan a l'estranger, però que no recull, emmagatzema ni gestiona cap mena d'informació operativa de les missions espanyoles.

Por als ciberatacs russos

Divendres passat, després de l’inici de la invasió russa, els responsables de la ciberseguretat espanyola van sol·licitar que els treballadors públics apaguessin els seus ordinadors durant el cap de setmana per evitar atacs russos que buscaven desestabilitzar els aliats d’Ucraïna i als països membres de l’OTAN. 

Ara mateix, tot fa pensar que el hackeig del compte d’Instagram de l’Estat Major de la Defensa espanyol no està relacionat amb un atac coordinat per Rússia.