Què passa quan la mort es produeix abans del naixement? És un escenari dolorós, que algunes persones han hagut de viure de primera mà. Si al voltant de l'embaràs s'apilen molts tabús fonamentats per una narrativa que el romantitza, quan aquest desemboca en la mort de l'infant el silenci encara és més gran i engolidor que fa encara més difícil el dol. 

Per trencar el silenci cada 15 d'octubre és el Dia Mundial de la Mort Gestacional i Perinatal, en el qual es visibilitza una situació que és més comú del que podria semblar. Només al llarg del 2019 100.000 dones van experimentar la mort gestacional o perinatal a l'Estat espanyol. 

Abandonament de les administracions

L'associació A contracor treballa en l'acompanyament de les mares que ha hagut d'interrompre l'embaràs involuntàriament. L'entitat denuncia la manca d'implicació de les administracions en aquests casos. La seva portaveu, Maria Sàbat, en declaracions a l'ACN, ha lamentat que l'entitat no rep cap suport de les administracions en la seva tasca. 

Sabat ha remarcat que totes les accions que fan són amb "les hores, els diners i l'esforç" de les voluntàries. Entre les tasques que duen a terme es troba l'ajuda a les afectades a poder sobre portar el dol. Per a tal fi reparteixen bosses als hospitals perquè les donin a les mares que han de patir una mort gestacional. En les bosses hi ha una gorra i una manteta per així poder vestir el nadó quan la mare el vegi per primera i última vegada després del part. Maria Sàbat creu que aquesta acció ajuda a les mares a fer "tangible" el nadó abans d'acomiadar-lo per sempre.

L'associació també organitza grups de suport amb les mares que s'han trobat amb aquesta situació, a més de xerrades liderades per psicòlogues especialitzades. 

Mala gestió de la situació 

La portaveu d'A contracor ha denunciat que el tractament que reben les persones que es troben en aquestes situacions sovint deixa molt a desitjar. Sovint es minimitza el dolor que es pateix quan es perd una criatura abans que aquesta neixi. Frases com "millor que passi ara, que més endavant" o "ja en tindreu un altre" són algunes de les que han hagut de sentir les usuàries de l'entitat. 

Sabat creu que el Govern hauria d'homogeneïtzar els protocols que s'aproven en els hospitals en els casos d'atenció a les mares que pateixen una interrupció de l'embaràs. La portaveu considera que el personal sanitari que ha d'afrontar aquests casos a primera línia ha de tenir "una sensibilitat especial" per estalviar tot el patiment possibles a les afectades. 

Més visibilització 

Des de l'A contracor consideren que en els darrers anys s'ha anat avançant en la sensibilització de la mort gestacional. Les experiències al voltant comencen a arribar a l'esfera pública de la mà de pares i mares que decideixen compartir el seu cas per conscienciar d'aquesta realitat i deixar de viure el dol gairebé amb secretisme. 

Una de les figures públiques més destacades que ha parlat obertament de la mort gestacional ha estat l'artista Paula Bonet, qui a través de les seves xarxes socials i la seva obra ha exposat el seu cas, compartit per milers de persones cada any. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paula Bonet (@paulabonet)

 

Imatge principal: Una embarassada amb un cinturó fetal / ACN