Els artesans catalans que han trenat durant tot l'any les palmes i palmons per al Diumenge de Rams les venen ara online i ja beneïdes. És l'alternativa del gremi per evitar que totes quedin per vendre per la crisi del coronavirus.

Davant un any de feina perdut, un taller artesà del Priorat ofereix les palmes i palmons beneïts per internet. Palmes Viaplana, de la Vilella Baixa, una empresa familiar amb una història de quatre generacions, tenia a punt 70.000 unitats trenades a mà per vendre enguany, que romanen intactes al taller. "Palmes de Setmana Santa ja beneïdes! A grans mals, grans remeis" és l'eslògan de la campanya que ha llançat en xarxes socials. 

"Treballem tot l'any per a aquest dia; fent un símil amb l'agricultura, no sols ens ha pedregat abans de la collita, sinó que se'ns ho ha endut tot; no podria haver passat en pitjor moment, és difícil remuntar això", afirma a l'ACN Joan Vaqué com a portaveu d'aquest negoci generacional. Tots els seus clients els han anul·lat les comandes. Reconeix que les 70.000 palmes i palmons que té ara a casa no tindran cap sortida. Fins i tot es planteja destruir-los per estalviar-se costos de manteniment. Però confia vendre, sota comanda online, unes 5.000 palmes i palmons que just servirien "per salvar els mobles".

Com a remei, el capellà de la Vilella Baixa, mossèn Emilio, ha col·laborat amb els artesans palmers i ha beneït els milers de palmes i palmons emmagatzemats a l'espera d'expedició. 

N'hi ha una bona mostra d'exposades a la pàgina web de Palmes Viaplana, que s'acaben fent totalment al gust del client. A més, han ofert un vídeo tutorial per fer-les a casa

Setmana Santa sense Diumenge de Rams

La tradició catalana és que la padrina regali als seus fillols palmes i palmons el Diumenge de Rams per rebre la benedicció i després penjar-los a balcons i entrades de les cases tot l'any per protegir la salut i la fortuna de les famílies. Però aquest any, les mesures per frenar el contagi del coronavirus impedeixen la seva venda perquè no són un producte de primera necessitat i perquè les floristeries estan tancades, i a més, els actes públics de benedicció de palmes del Diumenge de Rams han estat cancel·lats, així com el mercats i fires, com el Mercat del Ram de Vic.

palma - ACN

Enguany, però, l'objectiu no és fer caixa, només evitar que el negoci faci aigües. Habitualment tenen dos perfils de clients molt definits, el que es mou per creença religiosa i el que ho fa atret per la peça artesana.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat