Com ja es va anunciar, el grup de rock i ska Brams inaugurarà la 27a edició del Barnasants amb una producció pròpia del festival. El grup liderat per Francesc Ribera 'Titot' i David Rosell, amb més de 13 discos publicats, preparen un espectacle per encàrrec del Barnasants, pensat per a auditoris i teatres, coincidint amb el 30è aniversari del primer disc del grup Amb el rock a la faixa. L’espectacle 'Baula rere baula' vol ser un homenatge als Brams i un reconeixement a les tres generacions de músics i artistes de la cançó d’arreu dels Països Catalans. La producció es presentarà el 22 de gener al Teatre Joventut de l’Hospitalet i recorrerà fins a 10 llocs dels Països Catalans en el marc del Barnasants.

En aquesta nova edició, el Barnasants torna a Catalunya amb més de 70 estrenes, 10 produccions pròpies i un centenar de concerts, en una edició en la qual s'homenatjaran Joan Fuster i Gabriel Ferrater. Pau Riba & l’Orquestra Fireluche, Marina Rossell, Roger Mas, Xarim Aresté, Marc Parrot, Claudio Gabriel Sanna, Sés, Vicent Torrent, Miquel Serra, Manuel Gerena o Mireia Vives & Borja Penalba són algunes de les estrenes i presentacions de disc previstes. També hi actuaran Albert Pla, Pablo Milanés i Ismael Serrano. L'edició de 2022 es clourà el 20 de maig a l’Auditori de Sant Cugat, amb un homenatge a Gabriel Ferrater, a càrrec de Meritxell Gené, acompanyada de Jordi Busquets, Guillamino, l’actriu Estel Solé i els ballarins Margherita Bergamo Meneghini i Ricardo Salas.

Any d'homenatges

Per altra banda, per commemorar el centenari del polític, escriptor i activista valencià, Joan Fuster, i per reivindicar-ne l’obra i el llegat, el cartell de l’edició d’enguany es basa en un fons amb una fotografia de l’autor valencià i l’eslògan 'Nosaltres, els Barnasants'. Fuster serà també recordat i reivindicat el 8 de maig a Tàrrega, amb l’espectacle 'Tocadiscos Joan Fuster', una producció pròpia del festival dirigida per Pau Alabajos.

A més de l’espectacle dedicat a Fuster, la 27a edició del Barnasants també homenatjarà el poeta reusenc Gabriel Ferrater, que també durant el 2022 se'n celebrarà el centenari. Ferrater va néixer el 20 de maig, dia que es presentarà l'espectacle 'Ferrater .G', una producció pròpia que el Barnasants ha encarregat a la cantautora Meritxell Gené, acompanyada dels músics Jordi Busquets i Guillamino, l’actriu Estel Solé i els ballarins Margherita Bergamo Meneghini i Ricardo Salas. L’espectacle serà la cloenda del certamen, que se celebrarà a l’Auditori de Sant Cugat, ciutat on va residir Ferrater fins al darrer dia de vida.

pau riba
Pau Riba & l’Orquestra Fireluche és un dels plats forts de la programació del Barnasants 2022

Centenaris

L'escriptor, poeta i cineasta italià Pier Paolo Pasolini també serà homenatjat, amb motiu del centenari del seu naixement. Les Cotxeres de Sants acolliran el 10 de febrer l’espectacle Le 'Nuvole di Pier Paolo'. Joanjo Bosk, en motiu dels deu anys de la publicació de l’àlbum Cançó per Elna, prepara un nou disc dedicat a l’exili i la tasca solidària duta a terme per la maternitat d’aquest municipi de la Catalunya del nord durant la guerra civil i la postguerra. Així, el 12 de febrer al Casinet d’Hostafrancs s’hi podrà veure l’espectacle de presentació de Memòria democràtica 10 anys de Cançó d’Elna, un concert que es repetirà a la mateixa localitat d’Elna (Catalunya del nord), Girona, el País Valencià i al Mume (Museu de la Memòria i l’Exili), gràcies, entre d’altres, a la col·laboració de l’Associació expresos antifranquistes.

El 22 de febrer el Teatre Municipal de Girona acollirà un homenatge al cantautor Santi Vendrell. Manel Camp, Gerard Quintana, Roger Mas, Beth, Natxo Tarrés, Pep Sala, Cris Juanico, Valtònyc o Gemma Humet són alguns dels participants en aquest recital. La poetessa, pintora i traductora catalana, Felícia Fuster, també serà homenatjada en la 27a edició del Barnasants. Encara dins l’any commemoratiu Felícia Fuster, en motiu del centenari del seu naixement, Sílvia Comes presentarà un nou disc amb poemes de Fuster musicats. L’estrena del disc serà el 4 de març a París, ciutat i data on va morir Felícia Fuster 10 anys enrere, i a l’abril l’espectacle viatjarà a Manacor (Mallorca).

Més concerts

Per altra banda, el 7 d’abril, a l’Auditori de Barcelona, el cantautor Quimi Portet presentarà un concert antològic titulat 'Si plou ho farem al Barnasants', en què repassarà els més de 25 anys de trajectòria en solitari, de cançons inesborrables i de convidats sorpresa.

També la Banda Obrera del Poble (el tripartit musical format per Enric Hernàez, VerdCel i Rusó Sala) presentarà un nou treball, encàrrec del Barnasants, el 29 d’abril a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet. El duet format per Joan Isaac & Sílvia Comes també presentaran una nova producció conjunta titulada 'De Manila a l’Havana', en què revisitaran el repertori dels cantautors Luís Eduardo Aute i Sílvio Rodríguez en català, el 5 de maig a la sala Luz de Gas de Barcelona.

Roger Mas musico cantautor - Sergi Alcàzar
Roger Mas presentarà el seu darrer disc, Totes les flors, al festival Barnasants

Més de 70 estrenes i presentacions de disc


Més de setanta concerts d’artistes que presenten nous discos o espectacles, entre els quals cal subratllar Pau Riba i l’Orquestra Fireluche, Roger Mas, la mallorquina Mar Grimalt, els gallecs O val das Mouras, Marina Rossell, Maria Hein, Javier Gurruchaga, Rafa Pons & Zambayonny, Ivette Nadal, la gallega Sés, Joan Reig, el cantautor valencià Vicent Torrent i el mallorquí Miquel Serra, entre d'altres. Entre els artistes i grups que completen la programació d’enguany hi ha noms que, malgrat no estrenar nou treball discogràfic ni produir concerts especials, són referència de la cançó. Aquest és el cas de Nacho Vegas, Pablo Milanés, Ismael Serrano, Pedro Pastor, Albert Pla o Julia León.

Així mateix, el Barnasants manté "l'aposta confederal del festival", amb més de 50 concerts a les Illes Balears, el País Valencià, la Catalunya del Nord i l’Alguer, una programació que es farà pública properament.


Fotografia de portada: Àlex Carmona