Identificació, atenció sanitària i reubicació. Aquestes seran les principals funcions del nou centre de primera acollida de menors migrats sols ―coneguts com a MENA― al parc de Collserola. De moment, el centre, gestionat per la Creu Roja en un espai de l'Ajuntament de Barcelona cedit a la Generalitat, està previst que estigui en funcionament fins al 31 d'octubre, moment en què s'avaluarà i es replantejarà la seva continuïtat en funció dels resultats.

El centre estarà operatiu 24 hores al dia amb equips de formadors, integradors, infermers, conductors, treballadors i educadors socials i un equip de seguretat. Segons han explicat aquest dilluns en una visita per a la premsa, els menors s'hi quedaran un màxim de 24 hores.

Quan surtin d'aquest primer centre d'identificació, aniran a altres centres més estables. D'aquesta manera, la principal funció d'aquest espai serà canalitzar i distribuir els menors no acompanyats que arribin a Catalunya. 

centre collserola mena el nacional anna solé

L'espai, però, serà provisional fins que es pugui aconseguir un espai definitiu. Així ho ha confirmat la secretària d'Infància i Adolescència i Joventut de la Generalitat, Georgina Oliva, que ha insistit que els joves hi seran "un màxim de 24 hores" i que en aquest centre hi haurà "molta rotació".

centre collserola mena el nacional anna solé

Com serà l'arribada?

Segons han explicat, un equip de Mossos d'Esquadra durà a terme les tasques d'identificació ―que són de la seva competència―. Posteriorment, es durà a terme una primera atenció d'infermeria i d'higiene bàsica. Seguidament podran passar a l'espai de descans, cuina, sala jocs, televisió o bé la sala d'ordinadors, des de la qual podran contactar amb les seves famílies i carregar el mòbil. També acollirà un espai específic per a dones menors que han emigrat en solitari, tot i que representen menys del 3% del conjunt de menors.

centre collserola mena el nacional anna solé

El centre està previst que entri en funcionament aquesta setmana amb 50 places, tot i que podrà acollir fins a 600 joves al mes en moments que es puguin registrar pics en l'arribada de menors migrats. Ara per ara, però, el Govern espera l'arribada de no més de 1.800 menors no acompanyats durant els propers tres mesos.

centre collserola mena el nacional anna solé

A la visita hi han assistit la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist.