Disminueixen els grups confinats als centres educatius catalans, i un 97% dels alumnes han pogut assistir a les aules amb normalitat des que va començar el curs 2020-2021. Aquest fet demostra la importància de mantenir escoles i instituts oberts. Així ho ha expressat la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, durant la roda de premsa de seguiment de la incidència de la Covid-19 en l’àmbit educatiu, conjuntament amb el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

 

“Aquesta crisi la superarem amb les escoles obertes”, ha afirmat Núria Cuenca, que ha recordat que són diverses les raons per mantenir oberts els centres educatius. “Ens ajuda a contenir els contagis i a tallar les cadenes de transmissió. Però sobretot perquè l’escola garanteix la igualtat d’oportunitats i ens ajudarà a pal·liar les desigualtats socials que la pandèmia ha creat en l’alumnat”, ha assegurat la secretària d’Educació.

"Les mesures són correctes"

En el mateix sentit, Cuenca ha reiterat que “les dades que estem exposant ens confirmen que les mesures són les correctes, que estem contribuint a prevenir els contagis dins de l’escola, i ens assegura que la crisi la superarem amb les escoles obertes. Les necessitem obertes i seguirem en la línia de treball que estem fent”. I ha volgut recordar que “l’escola ens ajuda a conscienciar sobre les mesures d’autoprotecció. Els alumnes ens donen un exemple d’adaptació a les mesures amb quotidianitat, gràcies al seu esforç”.

La secretària ha avançat que durant aquestes setmanes hi ha hagut “una disminució dels grups estables confinats: 2.261 grups confinats en total, un 3% dels que hi ha al sistema”. A data d’avui el confinament afecta a 1.165 grups, 26.353 alumnes i 1.433 professionals educatius.

S'han desconfinat més de 1.000 grups

Pel que fa al desconfinament, de moment ho han fet 1.096 grups, i els propers 7 dies es desconfinaran 900 grups més. Ha agraït al professorat, alumnat i famílies “la comprensió, compromís i esforç. Si les dades a dia d’avui són positives és per la bona feina que fan”.

 

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha destacat que en les primeres tres setmanes del curs s’han fet pràcticament 100.000 PCR a persones del cens escolar (alumnes i professors). Ramentol ha explicat que aquestes proves es divideixen en PCR fetes fora de l’escola per casos simptomàtics o contactes estrets no escolars i en les fetes dins de l’àmbit escolar, per exemple, per cribratges a tot un centre. De les fetes fora dels centres se n’han fet 46.414 i de la resta, un total de 52.284.

Menys contagis dins que fora

Marc Ramentol ha destacat que les dades mostren que “quan anem a buscar contagis dins de les escoles en trobem molts menys que quan els busquem fora” i, en aquest sentit, ha assenyalat que “l’escola continua no sent una font important de contagi de Covid-19, i que això és vàlid en totes les franges d’edat, des d’Infantil fins a Batxillerat, i també fins als professionals que hi treballen”. “En totes les franges d’edat, el contagi dins les escoles continua mostrant-se molt inferior al contagi que es produeix fora dels centres”, ha reblat Ramentol.

El secretari general de Salut també ha remarcat que “més del 90% de positius s’estan comunicant en les primeres 24 hores de la realització de la prova, que és el que més ens interessa” i ha recordat que aquesta setmana el Departament de Salut ha posat en marxa un nou vehicle de comunicació dels resultats, a través d’un SMS, per agilitzar-ne la comunicació, sobretot dels resultats negatius.

 

Imatge principal: Imatge d'uns alumnes entrant a l'escola la Farga de Salt / ACN