El temporal Filomena ha emblanquinat bona part de l'estat espanyol, especialment el centre peninsular, que s'ha vist colpejat per la borrasca aquest cap de setmana. El Filomena ha obligat a tallar carreteres i els cossos de seguretat i de protecció civil treballen a contrarellotge per tornar al més aviat possible a la normalitat. 

La nevada ha deixat imatges històriques que feia dècades que no es veien a la capital espanyola i en les darreres hores s'ha viralitzat una imatge que mostra la diferència de la gestió del temporal per part de la Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa. En les imatges es pot veure com Castella ha habilitat les carreteres fins a la frontera amb Madrid, mentre que la via d'aquesta comunitat encara està plena de neu i gel.

temporal madrid - albert hernandez

 

temporal madrid - albert hernandez

Imatge: Albero Hernández

La situació del temporal

La situació va a poc a poc normalitzant-se després del pas de la borrasca Filomena, que ha deixat diversos morts, vies cobertes de neu, arbres caiguts, incidències en les instal·lacions d'aigua i el tancament del trànsit aeri, de trens i per carretera, així com a milers d'estudiants sense classes. Moltes vies continuen tancades en zones del centre de la Península.

La nevada, segons l'Aemet, va deixar 50,5 litres per metre quadrat de precipitació i entre 30 i 50 centímetres acumulats de neu a diferents barris, però van ser més abundants a les zones perifèriques del sud-est de la capital. Precisament, l'acumulació de gel i neu en els dipòsits del metro de Madrid provocada per la borrasca durant els últims dies ha ocasionat aquest matí aglomeracions a les estacions i llargues freqüències en els trens del metro a gairebé totes les línies.

Davant la possibilitat que la ciutat de Madrid sol·liciti la declaració de zona catastròfica, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assenyalat que el govern espanyol concretarà possibles ajudes una vegada que contingui l'actuació d'emergència i s'avaluïn els danys causats. Grande-Marlaska no ha concretat quina serà la postura final de l'Executiu en cas que Madrid confirmi la petició, però ha insistit que primer cal tenir informació detallada i completa de les destrosses provocades.