La Casa de Cádiz portava més d'una dècada tancada quan s'hi van instal·lar els primers okupes. Un dels promotors d'aquest pioner alberg autogestionat per sensesostre va ser Lagarder Danciu. L'activista d'origen romanès és la cara visible d'una iniciativa que actualment acull a una trentena d'indigents sense recursos. Els nous ocupants de la seu de la ciutat andalusa a Barcelona no van ser benvinguts. El projecte va rebre tota una allau de crítiques dels residents dels immobles contigus. Un dels pocs veïns que van donar suport als sensesostre va ser Enrique Pons, l'històric dibuixant de l'editorial Bruguera.

"Son persones decents i de bé", assegura Pons, qui reconeix que és fàcil deixar-se portar pels prejudicis. Els baixos on ha viscut el dibuixant durant més de 50 anys estan situats porta amb porta amb l'edifici ocupat. Des de l'arribada dels sensesostre, la Casa de Cádiz torna a vessar de vida. La petita mostra de suport del veí i tarotista de 85 anys va calar entre els indigents, que -en assabentar-se de la delicada situació del dibuixant- van decidir implicar-se per tal d'evitar un més que possible desnonament.

Els sensesostre li han obert les portes de l'alberg, oferint-li el menjar que es cuina diàriament per tots els inquilins de la seu de la ciutat andalusa. A més, li han instal·lat una nova estufa que van rebre com a donatiu per suplir la calefacció que tenia espatllada des de fa mesos. "El poc que té ho comparteix. Ens recolzem mútuament", explica Lagarder. El dibuixant ha trobat en els okupes un suport per a la seva causa i un remei contra una soledat que ja tenia "assumida", quan la demanda de tarotistes es desplomava amb els anys de la crisi i ell encara es trobava convalescent després d'una operació de pròstata.

L'activitat frenètica d'aquests últims dies ha estat com una alenada d'aire fresc a la rutina de Pons. Després que Lagarder expliqués en les últimes setmanes a través de Twitter la història de Pons per tal de visibilitat el seu cas, el dibuixant ha rebut la visita de periodistes, curiosos i veïns que s'han acostat per conèixer de primera mà la història i comprar el seu últim llibre.

El hombre del traje pistacho es pot comprar a la mateixa casa okupada i ja són diverses les persones que s'han acostat per adquirir un exemplar firmat i així contribuir a la causa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat