Avui és el Dia Internacional contra el bullying, una jornada que té el seu origen en la unió de diverses associacions de pares i ONG a escala mundial, que es van posar d'acord per eradicar la violència i l'assetjament escolar entre els estudiants i, així, conscienciar els pares i professors. La magnitud del problema va en augment i ja hi ha diverses associacions de suport que fan diferents campanyes amb l'objectiu de reduir-ne els casos.

"Riure amb el bullying et converteix en còmplice". Agafant aquesta realitat, la fundació ANAR d'Ajuda a Nens i Adolescents ha tret a la llum un programa de sensibilització que pretén conscienciar la ciutadania que tant si callen com si riuen, són còmplices de l'assetjament escolar. Sota el lema "Acabar amb el bullying comença en tu", un vídeo de la fundació resumeix tot el cos de la campanya mostrant com un noi jove que es converteix en el centre de les rialles de tots els seus companys. 

Cada any s'incrementa el nombre d'alumnes víctimes d'aquesta situació. Malauradament, aquest 2015 s'han incrementat en un 75% els casos atesos d'assetjament a les escoles i s'han quadruplicat des del 2009, segons un estudi d'ANAR. Les dades són esgarrifoses: un 40% assegura patir-lo des de fa més d'un any i un 70% sofrir-lo a diari. Per sexes, les estadístiques queden gairebé igualades: 51% de noies i 49% de nois. 

A Catalunya, un de cada deu nens reconeix haver estat víctima de casos d'assetjament escolar i, segons l'ONG Save the Children un 9% d'estudiants catalans afirmen haver-ne patit. L'entitat ja ha obert una petició per demanar al Govern que creï una llei orgànica i una estratègia integral per fer front a totes les formes de violència contra la infància.

El silenci, còmplice del 'bullying'

El silenci s'ha convertit en el còmplice més important de molts casos d'assetjament escolar. Callen les víctimes i callen els testimonis. Exigència, culpabilitat, ansietat o tristesa són només alguns dels símptomes que poden presentar els més joves quan pateixen assetjament escolar, però la por o el temor a ser encara més criticat a l'escola fan que els nens prefereixin guardar-se l'agressió i no explicar-la. Un 30,7% dels nens reconeix no haver-ho explicat mai als seus pares. 

L'assetjament escolar pot començar a produir-se ben aviat, a partir dels 7 anys aproximadament, tot i que és entre aquesta edat i els 9 anys quan més s'implementa. Així ho posava de manifest el president de l'entitat Protégeles, Guillermo Cánovas, que assegura que és en aquest període de temps quan "comencen els primers símptomes d'agressió física o verbal". Un informe d'aquesta mateixa entitat explica que més d'un 5% dels nens de l'Estat han patit ciberbullying en algun moment. 

La policia també ha convidat totes les víctimes o testimonis a no quedar-se quiets i actuar.

Si pateixes assetjament escolar, truca a:

Generalitat de Catalunya: 93 400 69 68

Emergències: 112

ANAR: 91 726 01 01 / 600 50 51 52

SOS Bullying: 620 489 332