El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha reaccionat a les crítiques després que es conegués que la Generalitat tenia la tutela d’alguns menors víctimes d’una xarxa pedòfila, per afirmar que “precisament” gràcies a la “feina dels treballadors de la DGAIA” s’ha pogut desmantellar aquesta xarxa criminal.

En una compareixença que ha tingut lloc aquest divendres, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, i el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ricard Calvo, han explicat que dels 80 menors afectats per la xarxa, 29 ja han estat identificats i, d’aquests, 7 eren tutelats per la Generalitat.

És a partir del grup de menors sota tutela de la DGAIA que, asseguren, s’ha pogut conèixer l’existència de la xarxa criminal, ja que dos dels set menors “ja havien tingut contacte” amb el grup pedòfil abans de caure sota tutela de la Generalitat. A partir d’aquí, els tècnics de DGAIA de Tortosa s’haurien assabentat de l’existència d’aquest grup criminal, per després traslladar aquesta informació als Mossos d’Esquadra, el passat maig del 2015.

La xarxa, que actuava des de feia 14 anys, captava suposadament “adolescents vulnerables”, així com “nouvinguts”, o nens i joves de “famílies desestructurades”. Aquest perfil de menors, doncs, seria l’objectiu recurrent d’aquesta “xarxa criminal especialitzada” de caire internacional.

Pel que fa al contacte que haurien tingut els menors tutelats per la DGAIA amb el grup pedòfil, la conselleria d’Afers Socials i Famílies assegura que aquests nens i adolescents “no estan sota règim tancat”, “van a l’escola i fan activitats extraescolars” com la resta de menors, així que “de la mateixa manera” que la xarxa criminal contactava amb “joves de fora del sistema de protecció”, ho feien també amb els menors que estaven dins.

Amb aquestes declaracions, Afers Socials vol posar fi a la polèmica engegada aquesta setmana, en la qual tant l’oposició com el Síndic de Greuges havien demanat explicacions per la situació al Govern català.

Bassa compareixerà al setembre al Parlament 

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, també ha volgut reaccionar a la polèmica. En un tuit publicat aquest divendres, Bassa ha demanat deixar de fer “demagògia” i buscar el “morbo” en una qüestió d’aquesta mena, per insistir que precisament gràcies a la “bona feina dels treballadors de la DGAIA” aquest cas, afirma, s’ha pogut destapar:

Aquestes declaracions de la consellera han estat precedides d’una altra piulada, publicada ahir a la nit, en què va assegurar que compareixerà al Parlament per explicar el cas –i que avui s'ha confirmat que això serà al setembre–, a més de destacar “la protecció” que la Generalitat hauria fet dels nens des de l’any passat:

Aquesta setmana s’ha destapat l’existència d’aquesta xarxa pedòfila internacional, que hauria explotat més de 80 menors d’edat per produir material audiovisual de pornografia infantil. A Catalunya, la xarxa criminal estava concentrada en un pis de Tortosa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat