Si es pensa en Itàlia o aromes del país, es pot caure en tòpics. Una pizza napolitana –què passa amb la pinya amb pizza–, pasta a la carbonara, un cafè de Torí o l'olor dels canals de Venècia. A més de les olors, Itàlia també és paisatges, és història i és vinet de la Toscana. Tot i que és difícil descobrir encara coses del país perquè culturalment i per proximitat és possible que no tingui l'exotisme del Kazakhstan, Itàlia també té petits secrets amb ganes d'abraçar.

Una font de vi (gratis)

Ho has llegit bé. Sembla mentida, però no. A Caldari di Ortona, s'hi pot trobar una font de vi gratis 24 hores al dia. Concretament, al Camí de San Tommaso, una famosa ruta entre Ortona i Roma. Es tracta d'un vi cultivat localment que val la pena tastar, o això diuen des de Ilusión Viajera, que la descriuen com una parada obligada.   

jordon kaplan d4aipVIDqYs unsplash

Una copa de vi blanc i una altra de vi negre / Unsplash

Cinquè país més visitat

Segons dades del Banc Mundial del 2019, Itàlia va ser el cinquè país més visitat durant el 2018, amb 61.567 visitants durant un any. França ocupava la primera posició (89.322), Espanya la segona (82.773) i els Estats Units la tercera (79.746).

Tres volcans

A Itàlia hi fa molta calor, no és cap secret. Però a més de fer-hi molta calor també és un punt calent per a l'activitat volcànica. Els tres volcans actius d'Europa són l'Etna (Sicília), Vesuvi (Nàpols) i Stromboli (illa). 

Inventors de la pizza

Un tòpic. La pizza es va inventar a Nàpols i, originàriament, no només no s'hi posava pinya sinó que tampoc si posava ni gambes, ni salmó ni tonyina. La primera pizza moderna amb base de tomàquet es va fer a Campania, l'any 1869. Després ja s'ha convertit en un aliment popularment conegut, estimat i volgut. És difícil trobar algú que digui 'no' a la pizza (sigui quina sigui).

pizza unsplash

Pizza (amb coses) / Unsplash

Patrimoni de la Humanitat per la Unesco 

Itàlia també és història. Una de les dades més interessants sobre el país és que hi ha moltíssims tresors històrics. Des del 2019, té més de 55 llocs declarats Patrimoni Mundial de la Unesco.

Pasta des del segle IV aC.

És difícil visitar Itàlia si estàs a dieta. La pasta és una part crucial de la cultura italiana, amb molts dels millors plats de pasta del món –tot i semblar una obvietat–. Els primers plats de pasta a Itàlia es creu que van ser menjats a segle IV aC després que els historiadors n'han trobat pintures on s'hi veien equips fent pasta. Sigui a la carbonara o la bolonyesa, val la pena tastar-la.

pasta unsplash

Tres plats de pasta: bolonyesa, pesto i carbonara / Unsplash

Perdre's en un llac

Itàlia té més de 1.500 llacs i estan repartits per tot el país deixant entreveure paisatges espectaculars. N'hi ha als Alps, prop de les platges o prats. El Llac de Como o el de Garda en són alguns dels més populars. 

como unsplash

Como / Unsplash

Catorze mil milions de cafès

Segons el portal Trafalgar, a Itàlia es consumeixen més de catorze mil milions de tasses de cafè expresso en un any. Una dada curiosa si es té en compte que la població total del país és d'uns 60,36 milions, segons dades de l'Eurostat i del Banc Mundial. 

El país més petit del món es troba a Itàlia

Si es va a Roma, és difícil no fer parada a la Ciutat del Vaticà. I és precisament aquest el secret. Ciutat del Vaticà té només 44 hectàrees. Ara bé, tot i ser petit, té alguns dels monuments més famosos del món. Un dels atractius són la Capella Sixtina o la Basílica de Sant Pere, ambdues pintades per Miquel Àngel el 1512.

Més de 3.000 euros diaris a la Fontana di Trevi

Qui més qui menys coneix la tradició de tirar una moneda dins la Fontana di Trevi. D'esquenes i pensant un desig o de cara pensant-ne tres. El cas és que segons el mateix portal Trafalgar, s'hi han arribat a acumular quantitats grans, com per exemple, 3.000 euros al dia. L'any 2016, segons constata, s'hi van tirar 1,4 milions d'euros en total.

fontana di trevi unsplash

Fontana di Trevi / Unsplash

 

 

Imatge principal: vista aèria de Venècia / Unsplash