Nova operació antiterrorista a Catalunya. La Guàrdia Civil ha detingut un home que des de Barcelona operava diversos moneders de criptomonedes que es feien servir, segons les acusacions del Servei d’Informació, per finançar operacions terroristes gihadistes en l'àmbit internacional. 

L’home, d'uns 30 anys i originari de Jordània, però nacionalitzat espanyol, ha estat detingut a Barcelona després d’una investigació de la Guàrdia Civil sota la batuta del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional i la Fiscalia de la mateixa Audiència Nacional. Segons les indagacions fetes pels agents especialistes en antiterrorisme, el detingut era el titular de diverses direccions de criptomonedes en tres xarxes diferenciades i que estaven vinculades, alhora, amb xarxes d’altres països que tenien com a objectiu captar fons i fer-los servir per finançar el terrorisme gihadista del Daesh

Segons la Guàrdia Civil, aquests actius digitals han permès al crim organitzat i al terrorisme trobar altres vies de finançament, fora del control bancari i dels estats, i els darrers anys, amb la popularització d’aquest tipus de monedes digitals, s’ha hagut d’augmentar les investigacions en aquest entorn per poder-ho detectar. 

Criptomonedes per finançar el terrorisme

No és el primer cop que els especialistes antiterroristes detecten que es fan servir criptomonedes per recaptar fons i enviar-los a zones de conflicte o fins i tot per sufragar les despeses de grups terroristes repartits arreu del món sota el comandament global del Daesh. Els batejats com ‘cripto gihadista’, persones que formen part dels entramats terroristes i que s’han especialitzat en aquest tipus de gestió d’actius digitals, compliquen les investigacions que han de fer els cossos de seguretat per lluitar contra el terrorisme, fent molt difícil la seva detecció. 

La Guàrdia Civil assegura que la cooperació internacional amb altres cossos de seguretat d’arreu del món per poder localitzar i detenir, com en el cas de Barcelona, aquest home. Després de ser arrestat va ser traslladat a Madrid i el titular del jutjat central 6 de l’Audiència Nacional l’ha enviat a la presó. Aquesta nova operació policial contra el terrorisme gihadista a Catalunya se suma a les moltes detencions i investigacions que s’han fet aquest passat 2023, un any amb molt de moviment en aquesta guerra contra el terrorisme.