La setmana passada els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil van desplegar un operatiu antiterrorista que va acabar amb la detenció de quatre persones a Catalunya i Extremadura, si bé els objectius eren més. En total eren cinc. A les sis de la matinada, quan els efectius del Grup Especial d’Intervenció (GEI) de la policia catalana van assaltar un dels pisos del barri del Pinar, a Rubí, on s’havia de detenir Soufian El Hannach, no el van trobar. S’havia amagat i no va poder ser detingut. Els Mossos van tancar el barri durant diversos dies i finalment aquest dilluns ha sortit de l’amagatall i s’ha entregat a l’Audiència Nacional. 

Soufian El Hannach després d’entrar, ha sortit, al cap de poques hores, per la mateixa porta. S’ha presentat voluntàriament davant del jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea per declarar i el jutge ha decretat per a ell la prohibició de sortir d'Espanya, la retirada del passaport i l'obligació de comparèixer setmanalment davant del jutjat. Els altres detinguts també van quedar en llibertat després de ser traslladats a Madrid. Un dels detinguts, el que va ser arrestat a la presó de Brians 2, va quedar en llibertat per aquesta causa, a l’espera que se celebri el judici, però va ser retornat a la presó catalana, on seguirà per altres causes pendents amb la justícia. 

Entra i surt de l'Audiència Nacional

En el cas de Soufian El Hannach, com en els altres, la Fiscalia tampoc va demanar l’ingrés a presó, tot i que els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil tenen sospites que formen part d’un grup terrorista que lidera, a Catalunya, el txetxè German Bagaev, un vell conegut de la policia que ha fet, presumptament, la transició del crim organitzat al terrorisme gihadista. La Fiscalia, que creu que hi ha indicis d’aquesta relació amb el terrorisme, no va demanar l’ingrés a presó.

En els escorcolls policials a Catalunya es va requisar munició, dispositius electrònics i documentació als habitatges de Martorell, Rubí i Sant Pere de Ribes. Els arrestats estaven molt relacionats amb la delinqüència organitzada i en els últims mesos presentaven indicis de radicalització, cosa que en va motivar l'arrest. Els investigadors de la Comissaria General d’Informació relacionen també els detinguts amb Síria i Txetxènia, d’on és originari German Bagaev.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!