La planta aquàtica invasora Alternanthera philoxeroides, considerada com una "de les més amenaçadores per al medi natural a nivell mundial", ha estat detectada per primera vegada a Catalunya. Aquesta planta prolifera sobre la superfície de l'aigua i impedeix la penetració de la llum i l'intercanvi de gasos, pel qual afecta el creixement d'espècies autòctones i l'equilibri ecològic, ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat

S'ha localitzat aquesta espècie a la conca del riu Mogent, en La Roca del Vallès (Barcelona), gràcies a l'avís d'un professor de Biologia Animal, Vegetal i d'Ecologia de l'UAB. Per establir l'estratègia a seguir, van fer una inspecció sobre el terreny experts de l'UAB, l'Ajuntament de La Roca del Vallès, el Consorci Parc de la Serralada Litoral, el Cos d'Agents Rurals i de la Conselleria, amb col·laboració de la Diputació de Barcelona i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Després de detectar-la en un punt concret del riu, els agents rurals estan realitzant un mostreig inicial per determinar el tram afectat, i paral·lelament la Conselleria i la resta d'entitats implicades estan redactant un pla de gestió o eradicació de l'espècie, que variarà segons la part afectada.

Seguint el protocol, Territorri i Sostenibilitat ha comunicat oficialment la detecció de l'espècie, en el marc de la xarxa d'alerta europea d'espècies exòtiques invasives.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat