La planta aquàtica invasora Alternanthera philoxeroides, considerada com una "de les més amenaçadores per al medi natural a nivell mundial", ha estat detectada per primera vegada a Catalunya. Aquesta planta prolifera sobre la superfície de l'aigua i impedeix la penetració de la llum i l'intercanvi de gasos, pel qual afecta el creixement d'espècies autòctones i l'equilibri ecològic, ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat

S'ha localitzat aquesta espècie a la conca del riu Mogent, en La Roca del Vallès (Barcelona), gràcies a l'avís d'un professor de Biologia Animal, Vegetal i d'Ecologia de l'UAB. Per establir l'estratègia a seguir, van fer una inspecció sobre el terreny experts de l'UAB, l'Ajuntament de La Roca del Vallès, el Consorci Parc de la Serralada Litoral, el Cos d'Agents Rurals i de la Conselleria, amb col·laboració de la Diputació de Barcelona i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Després de detectar-la en un punt concret del riu, els agents rurals estan realitzant un mostreig inicial per determinar el tram afectat, i paral·lelament la Conselleria i la resta d'entitats implicades estan redactant un pla de gestió o eradicació de l'espècie, que variarà segons la part afectada.

Seguint el protocol, Territorri i Sostenibilitat ha comunicat oficialment la detecció de l'espècie, en el marc de la xarxa d'alerta europea d'espècies exòtiques invasives.